Különös cápafajt fedeztek fel

2017. február 20., hétfő




Annyira egyedülálló a maga nemében, hogy nincs is hozzá hasonló a bolygón. 

Egyre ritkábban fedeznek ma már fel új állatfajokat, főleg olyanokat, melyek már termetesebbek, mint egy aprócska rovar, vagy bogár. Most mégis ez történt, ugyanis Belize vizeiben egy olyan fajra bukkantak, amihez fogható nincs a Földön.

Egy újfajta pörölycápát találtak ugyanis, melyet a Floridai Nemzetközi Egyetem jelentett be néhány napja.

Az új cápafajt sehol máshol nem találták meg, csak itt, mivel az életmódja miatt helyhez kötött, és nem távolodik el eredeti élőhelyétől.

Ráadásul ennek nagyon érdekes oka van, emiatt is ennyire különleges. Arról van szó ugyanis, hogy a Belize-korallzátony talán az egyedüli komolyabban érintetlennek tekinthető vízi élőhely a világon.

A víz itt nem csak tápanyagokban gazdag, de kristálytiszta, és ez a kulcsa annak, hogy ez az újonnan felfedezett cápafaj pontosan itt él.

„Az új felfedezés remek példája annak, hogy a Belize-korallzátony a tengeri biodiverzitás egyik gyűjtőpontja és megmutatja, milyen fontos a tengerek tisztasága" - nyilatkozta a WWF egyik tengervédelmin szakembere.

Mivel a Beliz környékén található vizekben számtalan érdekes faj található, és nagy a biológiai diverzitás, egyeseket nem lepett meg egy új faj felfedezése.

Az azonban valóban szokatlan, hogy egy cápafaj ennyire érzékeny legyen a víz tisztaságára.

A Belize-korallzátony pedig egyedülálló módon gyakorlatilag tényleg érintetlen még, igaz ezt nem tudják, hogy pontosan meddig tartható állapot, az egyre nagyobb turizmus miatt.

A Belize-korallzátony 1996-ban felkerült az UNESCO világörökségek listájára. Az elmúlt években azonban a korallzátony ökoszisztémáját jelentősen károsították a partvidéken folytatott építkezések és 6500 hektár mangroveerdő kivágása.

Nemrégiben pedig már a veszélyeztetett világörökségi listán is helyet kapott a zátony. Mindennek tetejében olajfúrások kezdődtek meg a terület környékén, ami alapjaiban veszélyezteti a korallzátony létét.

Egyes tengerbiológusok nem tartják kizártnak, hogy hamarosan újabb eddig nem ismert fajokat fogunk felfedezni a Belize körüli vizekben.

tudomány természet állatvilág


Megtekintések száma: 60642





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet