Különös, földönkívüli objektum kering a Föld körül: ez már biztos a NASA szakemberei szerint!

2017. november 27., hétfő
Bebizonyosodott, amit már régóta sejtettek, és szóbeszéd szintjén többször is felmerült a bolygónkkal kapcsolatban.

A NASA kutatói most minden hitelt érdemlően támasztották alá, hogy nem vagyunk egyedül.

Legalábbis a bolygónk nincs egyedül, ugyanis egy földönkívüli objektumot, egész pontosan egy égitestet észleltek a közvetlenül közelünkben.

A tavaly felfedezett 2016 HO3 jelzésű égitest ugyan bolygónk kísérőjeként, de tisztes távolságban együtt kering velünk a Nap körül.

Az égitestről végzett mérések alapján bebizonyosodott, hogy nem egy kiégett rakétafokozat, esetleg egy már nem működő műhold, hanem egy természetes eredetű kőzet aszteroida.

A számítások szerint több száz évig stabilan ezen a pályán maradhat, miközben tartja biztonságos távolságát, így nem veszélyezteti sem a Földet, sem a Holdat.

Pályájának elemzése alapján az objektum sohasem kerül 14,6 millió kilométernél, azaz 38-szoros Föld-Hold-távolságnál közelebb, ugyanakkor maximális távolsága is legfeljebb 2,5-szer nagyobb.

Ez gyakorlatilag nem más, mint egy második hold. Azonban annyira picit, hogy nem lehetne annak nevezni, de valahol mégis, hiszen a bolygónk körül keringő csillagászati tetsről van szó.

A 2016 HO3 mintegy 100 évvel ezelőtt vált a Föld kvázi-kísérőjévé és, stabilan még további 300 évig követi bolygónkat.

Az aszteroida kozmikus viszonylatban nem túl nagy, mindössze 40-100 méter átmérőjű, és keringésének félidejét a Naphoz közelebb, míg másik felét távolabb tölti.

Ahogy a NASA szakértője, Paul Chodas fogalmazott a sajtóközleményben, “ez a csepp aszteroida egy kis táncba kezdett a Földdel”.

Bolygónk gravitációs ereje megakadályozza, hogy túl közel, vagy túl messze kerüljön, így soha nincs messzebb, mint a Hold-Föld távolság százszorosa, és soha nincs közelebb, mint ennek harmincnyolcszorosa.

Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 14 millió kilométernyire kering tőlünk az áprilisban felfedezett kísérő, melyről azt mondják, körülbelül egy évszázada csatlakozott hozzánk.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány hihetetlen csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 165036

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet