Különös objektumot keresnek az Orion-ködben

2017. november 8., szerda
Eredményeikről a The Astrophysical Journal Letters-ben számoltak be, melyben a csillagászok a Hubble űrtávcsővel keresték a különös anomáliát.

Az Orion-köd nem más, mint egy nagyon fényes gázfelhő, melynek fény kavalkádja egészen messziről, Földünkről is érzékelhető.

Mivel nagyon erős fény árad onnan, ezért nagyon nehéz megfigyelni a ködöt és környékét, azonban a Hubble űrtávcső egy speciális spektrométer segítségével képes "átlátni" a fényáron, és bepillantani magába a ködbe.

Számtalan érdekes objektumot találtak már a köd belsejében, köztük olyanokat is, melyeket ma a tudomány már ismer, és meg tud magyarázni, de vannak olyan elemek, melyekkel még gondban vagyunk.

Felfedeztek korábban ugyanis 2 olyan objektumot, melyek egy nagyobb rendszerből szakadhattak ki korábban. Ezek a valamik nagyon fényesek, és feltehetően csillagok lehetnek.

A Hubble most egy harmadik objektumot is azonosított, amely szintén ebből a rejtélyes csoportosulásból származhat.

A távcső eredményei nem csak azért egyedülállóak, mert bizonyítékot szolgáltathatnak arra, hogy a három égitestet csillag, hanem azért is, mert szinte bizonyos, hogy egy korábban létező nagyobb rendszerből szakadtak ki.Vagyis gyakorlatilag elhagyták valahogyan a korábbi naprendszerüket - kérdés, hogy miért.

Az újonnan azonosított szökevény nagyjából 210 000 kilométer per órával haladhat. A három objektum együtt egyike az általunk ismert szétesett többszörös csillagrendszereknek.

Az objektumok vizsgálata során arra a következtetésre jutottak továbbá, hogy 540 éve történhetett meg az, hogy elhagyták eredeti helyüket, ami csillagászati léptékben mérve viszonylag rövid idő, és nem is volt annyira régen.

Egyfajta többszörös csillagrendszer részei lehettek. Ez annyit takar, mint egy olyan naprendszert, melyben több nap jár keringőt egymással.

Az ilyen rendszerek "törékenyek", és bármi megbolygathatja az egyensúlyt, melynek következtében egyes csillagok akár ki is lökődhetnek a távoli kozmoszba.

Az új objektumot úgy találták meg, hogy észrevették, miként változtatta helyzetét az elmúlt 17 év során a többi égitestekhez képest. A korábbi felvételek elemzése során Luhman rájött, hogy a csillag ugyanabból a rendszerből szakadhatott ki, mint a korábban is ismert két égitest.

A legfiatalabb felfedezett csillagok lehetnek, melyek "vándorolnak" a kozmoszban. Még mindig tele vannak törmeléklemezzel, és ez látható a közvetlen környezetükben a felvételek tanulsága alapján, vagyis ténylegesen nagyon fiatal csillagokról lehet szó, melyek nem sokkal az ősrobbanást követően keletkezhettek.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek bizarr univerzum


Megtekintések száma: 84464

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet