Különös, óceán felől érkező zaj: a kanadai hadsereg nyomozni kezdett

2016. november 5., szombat




Egy különleges, megfigyelő repülővel próbálják beazonosítani azokat a különös, hummogáshoz hasonlító hangokat, melyeknek senki sem lelte még meg a forrását, és világszerte jelentkezik.

A rejtélyes, forrás nélküli ismeretlen hangok már évek óta lázban tartják mind a közvéleményt, mind a tudományt. Ugyanis számtalan magyarázat és teória született a szokatlan zaj forrására, de egyik sem állta meg a helyét, és továbbra is csak halvány sejtéseink vannak, hogy mi lehet ez, vagy, hogy honnan jön.

Rejtélyes hangforrások a világban

Azért ennyire aggasztó ez a dolog, mert a jelenség nem elszigetelt. A világ minden táján észlelték már ezeket a hangokat, melyek leginkább egy mély, tompa hummogáshoz hasonlíthatóak, némi fémes utócsengéssel.

Vannak, akik a Föld mágnesességéhez is kötik a hangot, ám egyértelmű magyarázat nincs a jelenségre.

Nem földrengéstől, nukleáris robbanástól vagy valamilyen állattól származik az aggasztó zaj. Elképzelhető még, hogy valamilyen szeizmikus aktivitás távoli visszhangja lehet, de 100%-os biztossággal ezt sem állapították még meg. Az eseményt azonosítatlan akusztikai jelenségnek nevezték el.

Sokan aggódnak, hiszen ehhez hasonló ismeretlen zajok a világ minden pontján találhatóak.

Nem tudni, az azonosítatlan zajok milyen hatással vannak hosszú távon az emberi testre, ezért több kutatócsoport a mai napig vizsgálja a különös hangokat, így egyszer egészen biztosan megszületik a megoldás is.

Talán az óceánból jön

Az egyik legígéretesebb elmélet szerint a hangok közvetlenül az óceán mélyéről jönnek, de nem tudni mi okozhatja őket. Talán a lemezek víz alatti elmozdulása, egymásnak súrlódása.

Egy olyan teória is felmerült, mely szerint a hangok egy gigantikus méretű tengeri élőlénytől, vagy élőlényektől származnak. Ez a faj a hangok alapján ítélve nagyobb kell, hogy legyen, mint a mai a vizekben élő legnagyobb állatok.

Elméletben egyébként ezt lehetségesnek is tartják a biológusok, sőt, egyesek szerint ez megmagyarázná azt, hogy miért pusztult ki, és tűnt el a Csendes Óceán élővilágának 80%-a.

Egyszerűen nem csak a túlhalászat miatt, hanem mert valami szó szerint bekebelezi az ökoszisztémát.

A kanadai hadsereg eredt a hang nyomába

Egy megfigyelő repülőgépet állítottak rá az ismeretlen zaj eredetének felderítésére. A hummogó hang forrásának megtalálását remélik most sokan az akciótól.

A rejtélyes hangot ugyanis Észak-Kanadában is lehet hallani időnként, főleg a part menti városokban, vagy a szigeteken. A megfigyelések nem csak a légtérre irányulnak, hanem egy különleges műszerrel a levegőből pásztázzák majd végig az óceáni aljzatot, ahonnan leginkább sejtik a hang forrását.

Nagyon titokzatos az is, hogy amint ez a kutatás megindult, a hang különös módon el is hallgatott, így vakon kellett a nyomába eredniük.

A Kanadai Védelmi Minisztérium azért döntött a hangok kivizsgálása mellett, mert szerintük mivel nem ismert eredetük, akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthetnek.

tudomány rejtély megmagyarázhatatlan rejtélye különös hangok ismeretlen


Megtekintések száma: 204376





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet