Kutatók bukkantak rá a világ leghosszabb barlangrendszerére! Nem csak rekorder, de gyönyörű is! - VIDEÓ

2018. március 18., vasárnap




A felfedezés korszakalkotó: a maja birodalom alatti barlangrendszer a világ legnagyobb csodája lehet!

Tudósok szerint a felfedezett barlangrendszer az egész világon egyedülálló.

Nem csak arról van szó, hogy ez az egyik legmélyebb, legnagyobb kiterjedésű barlangrendszer a bolygón, hanem arról is, hogy az egykori maja birodalom alatt helyezkedett el.

A friss kutatások már most rengeteg csontot mutattak ki a barlang egyes részein.

Ez pedig egy félelmetes következtetésre is tanúbizonyság: a barlangban a maja birodalom több tízezer emberáldozatot hajtott végre az évezredek alatt.

A kutatók abban bíznak, hogy a járatok felfedezésével az évezredeken keresztül virágzó és a középkorban eltűnő civilizációról is többet tudnak meg.

A 263 km hosszú Sac Actún és a 84 km hosszú Dos Ojos barlangokról régóta hitték, hogy egymásba nyílnak, és egy sokkal nagyobb barlangot alkotnak.

Most ez bizonyososdott meg.

Egyes legendák szerint ez az ősi barlang lehetett a világot elárasztó élet bölcsője is, ahogy a maják egyik története írja: innen mászott ki a "mindenség".

két mészkőbarlang így együtt már 347 kilométer hosszú, letaszítva a képzeletbeli trónról a szintén Mexikóban található Sistema Ox Bel Hát, ami 270 km hosszú.

A tudósok szerint a maják szent helyeknek tekintették a cenotéknak nevezett, természetes módon kialakult, kútszerű karsztképződményeket.

Úgy hitték, hogy itt tudnak kapcsolatba lépni az alvilággal, nem véletlen, hogy rengeteg emberáldozatot is végrehajtottak a barlangban, vagyis a barlang lényegében egy gigantikus temető is.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség természet barlangok


Megtekintések száma: 118044





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet