Kutatók helyreállítottak egy "elveszett" ősi nyelvet, melyet 8000 évvel ezelőtt beszéltek: tiltott régészet?

2019. április 23., kedd
Tudósoknak sikerült életre kelteniük egy 8000 évvel ezelőtti elveszett nyelvet. A nyelv hangjait, melyek több ezer éve halottak, egy technológia segítségével tudták rekonstruálni, amely forradalmian új módon használja a statisztikai adatokat.

A kutatók egy érdekes tanulmányban mutatták be fizikailag hallhatóan, hogyan beszéltek az őseink 8000 évvel ezelőtt.

A Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem tudósai sikeresen reprodukáltak néhány szót egy olyan nyelvből, amely már több ezer éve eltűnt a Föld színéről.

Az indoeurópai alapnyelvről úgy vélik, hogy egy olyan anyanyelv volt, amelyből több száz nyelv alakult ki a Földön, köztük a latin, a germán, balti, szláv és az indoiráni.

Ezt az anyanyelvet valamikor időszámításunk előtt 6000 és 3500 között beszélték azok az ősi emberek, akik a Kaszpi-tenger régióit lakták, olyan területeket, melyek jelenleg Oroszországban, Ukrajnában és Kazahsztánban találhatók.

Mivel nincs írásos bizonyíték, a kutatóknak századokon keresztül kellett dolgozniuk, hogy újraalkossák az eredeti anyanyelvet, amely több különböző nyelv létrejöttéhez vezetett.

A Cambridge-i Egyetem weboldalán olvasható cikk szerint: "Nem számít, hogy valaki angol vagy urdu, vallon vagy waziri, portugál vagy perzsa nyelven beszél, a nyelvek gyökerei azonosak.

Az indoeurópai alapnyelv az az anyanyelv, melyen több száz kortárs, valamint számos már kihalt nyelv osztozik, amit azon emberek beszéltek, akik körülbelül időszámításunk előtt 6000 és 3500 között éltek a Kaszpi-tenger északi sztyeppéin."

Eddig senki sem tudta pontosan meghatározni, hogyan hangozhatott a valóságban ez a nyelv. A brit Oxfordi és Cambridge-i Egyetemek tudósai azonban egy akusztikai fonetikai statisztikai feldolgozási módszert alkalmazva képesek voltak visszanyerni a nyelv szavainak hangjait, és hogy hogyan hangzottak 8000 évvel ezelőtt.

Ennek segítségével a tudósok reprodukálni tudták néhány még ma is használt szó eredetét, mint például az angol "one" (egy) számot, amely az indoeurópai alapnyelv "onios" szavából származik. Valamint rekonstruálni tudtak néhány újlatin nyelvben használt szót, melyeket visszakövettek az eredeti latin szavakig.

A Cambridge-i Egyetem honlapja szerint:

"A leghosszabb fejlődési utat 8000 évre visszamenőleg szimuláltuk az angol 'one' szótól az indoeurópai alapnyelv 'onios' szaváig, ugyanígy más számokat. Valamint előre haladva az indoeurópai alapnyelv 'penkwe' szavából a modern görög 'pente', a walesi 'pimp' és a modern angol 'five' szavakat, és szimuláltuk a modern angolból az angolszásszá alakulást (vagy fordítva), és a modern latin nyelvekből visszafelé a latin szavakat."

"Kifejezetten a hangváltozásokra és a szavak eredetére összpontosítottunk, amelyre a megalapozott vizsgálatok már rámutattak, ahelyett, hogy felülbíráltuk volna őket," - mondja John Coleman professzor.

A tudósok szerint a meglévő ismereteink alapján következtethetünk a nyelvek változásaira a jövőben, bár megjegyzik, hogy jelentős módosulásra a beszélt nyelvben az elkövetkező pár évszázadban aligha kerül sor.

Érdekes módon a statisztikai eljárást nem csak arra használják, hogy kimutassák, hogy a különböző nyelvek hogyan kapcsolódnak egymáshoz, hanem orvosi képek elemzésének javítására is alkalmazható.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély elveszett civilizációk törétnelem erjtélyek


Megtekintések száma: 68127

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet