Kutatók valami olyat hoztak létre, ami megváltoztathatja a fizikát és a kémiát egyaránt!

2018. február 28., szerda




Forradalmi áttörés. Létrehoztak valamit, amiről nem gondolták, hogy létezhet.

Kutatók újra átírták a tudomány törvényeit. Legalábbis egy friss felfedezés nem akármit hozhat magával: létrehoztak egy különleges dolgot, aminek elméletileg léteznie sem szabadna, mégis létezik.

És ez ráadásul rengeteg érdekes kérdést vethet fel, még magával a világunkkal, és az univerzummal, a párhuzamos világokkal kapcsolatban is.

A felfedezés még csak elméleti, de ezen az alapos hamarosan a gyakorlatba is beültethető lesz.

A Physical Review Letters folyóiratban megjelent tanulmány elkészítésében a Bécsi Műszaki Egyetem, a Harvard Egyetem és a Rice Egyetem munkatársai vettek részt – írja az IFLScience. Az új halmazállapotot a kutatók Rydberg polaronnak nevezik.

A létrehozáshoz a szakértők az elektron és az atommag közti űrt használták fel, amely elég nagy ahhoz, hogy elhelyezzenek benne újabb atomokat.

Joachim Burgdörfer, a tanulmány társszerzője szerint az elektron és az atommag közti távolság átlagosan több száz nanométer lehet, ez pedig a hidrogénatom átmérőjének több mint ezerszerese.

A felfedezéshez a kutatók úgynevezett Bose-Einstein kondenzátumot készítettek stronciumatomok segítségével.

A híg anyag, melyben különös kvantumtulajdonságok jelentkeznek, az atomok közel abszolút nulla fokra történő lehűtésével alakítható ki.

Egy lézersugáér segítségével törétnt az egész. Enneks orán az egyik atom belsejébe vittek energiát, így annak kilökődött az elektronja és egy sokkal szélesebb pályára állt.

Ezzel megnőtt a részecske átmérője, és kialakult egy Rydberg atom.

Az átalakulás után akár 170 másik stronciumatomot is el lehet helyezni a külső elektron és az atommag között.

A többi atom jelenléte minimális erővel hat az elektronra, emiatt az némiképp szétszóródik. Így gyenge kötés alakul ki a Rydberg atom és a többi részecske között, és létrejön a különleges halmazállapot, a Rydberg polaron.

A felfedezés izgalmas új lehetőséget teremt arra, hogy megvizsgálják az ultrahideg atomok fizikáját.

Emellett egyes nyitottabb felvetések szerint egyenesen más dimenziókba is vezethet ez az egész, legalábbis az új halmazállapot kérdése sokmindent felvet a világunkkal kapcsolatban.

Egyelőre sok a megválaszolatlan kérdés, így mindenki másként tekint a felfedezésre.

Egyesek szerint ez kvantumfizikai értelemben valóban alkalmas lehet, hogy más világokba is betekintésünk, mások szerint minden eddiginél nagyobb tudáshoz juthatunk az univerzum egyes elemeivel és az anyaggal kapcsolatban.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika hihetetlen fizika kémia


Megtekintések száma: 29814





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet