Kvantum anomáliát figyeltek meg a Földön!

2017. július 27., csütörtök




A megfigyelés megváltoztathatja a tudományt és technológiát.

A kvantumfizika egyre bizarrabb dolgokat tár az emberiség szeme elé. Egyre több a rejtély,a titokzatos részecske, és a kvantum korrelációs viselkedések.

A tudományunk jelenleg nem tudja ezen dolgokat megmagyarázni, így már az is felmerült, hogy talán a világunk nem is a valóság része, hanem egy elzárt, steril szimuláció, kiszámítható együtthatókkal.

Egy friss felfedezés, pontosabban megfigyelés alaposan felboríthat sokmindent a kvantumfizikával kapcsolatban.

Arról van szó ugyanis, hogy gravitációs hatású kvantum anomáliákat figyeltek meg tudósok itt a Földön. Ezt a jelenséget még a fizikusok is annyira furának tartják, hogy az “anomália” nevet adták nekik.

De miről is van szó?

Arról, hogy a szimmetriák elvei alapján minden tárgyat, objektumot úgy tudunk alakítani, hogy az változatlan legyen. Egy gömb például gömb marad, akármerre forgatjuk, akárhonnan nézzük. Ha megvan egy dolog szimmetriája, akkor annak dinamikáját is előre lehet jelezni.

Azonban a kvantum mechanika törvényei bizonyos esetekben - így a most megfigyelt esetben is. nem úgy zajlanak, ahogyan az eddigi ismereteink alapján számítanánk rá.

Egy részecskegyorsítóban figyelték meg a furcsa jelenséget, mely előtt mindenki tanácstalan.

A Weyl félfémek esetében derült ki, hogy a kvantum anomália egyszerűen elpusztítja az egyensúlyt, így az egyik részecske egyszerűen átalakul a másik részecskévé.

Eddig úgy gondolták, hogy csak az Einstein relativitás elméletében leírt téridő meghajlásával lenne lehetséges ez. Ezért is annyira bámulatos és egyben nagyon zavarba ejtő a felfedezés.

Itt a Földön először akadtak ennek a jelenségnek a nyomára, és figyelték meg sikeresen.

Bár a szakemberek és fizikusok továbbra is nagyrészt sötétben tapogatóznak, annyit azért kiderítetek, hogy ez a gravitációs anomália felelős azért is, amikor hullámok keletkeznek, ha az anyagot egy mágneses térben melegítik fel.

Ezt egyértelműen a technológiai ipar tudja majd felhasználni különféle jövőbeli fejlesztéseknél, de maga az emberiség is választ kaphat az univerzum nagy kérdéseire.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély fizika rejtélyek kvantumfizika


Megtekintések száma: 39000





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet