Kvantumzavarok jeleit mutatja a világűr

2016. december 4., vasárnap
Csillagászok és űrkutatók figyeltek fel a szokatlan jelenségre és mérési eredményekre, melyek azt mutatják, hogy kvantum eredetű zavarok vannak az űrben, de rejtély, hogy mi a forrása, és mi okozza.

Különös hatás egy csillag körül

Egy 400 fényévnyire található hatalmas neutroncsillag megfigyelése olyan dologba engedett betekintést, mely a világ eddigi legnagyobb kvantumfizikai rejtélyéhez vezetheti el az emberiséget.

A csillag körül ugyanis valami különös dolog történik. A fénye olyan, mintha valamiféle visszaverődés lenne egy másik felületről. A kutatók úgy vélik, hogy a csillag szuperintenzív mágneses mezeje valahogyan kihat az üres tér részecskéire egy különleges, kvantummechanikai hatás révén.

Ez azt sejteti, hogy léteznek ebben a folyamatban résztvevő szellemrészecskék, melyek nagyon kicsik, és képtelenek vagyunk érzékelni. Ezeket atomi szinteken lehetne csak normálisa megvizsgálni, de ilyen nagy távolságokból ez közel lehetetlen.

Kvantumzavar jelei

Nir Shaviv, a Jeruzsálem Egyetem egyik komoly és elismert kutatója már a kétezres évek elején megjósolt egy hasonló jelenséget, a kvantumfizikában. Most úgy tűnik, igazolódtak a sejtései a szokatlan kvantumzavarról.

„Egy a kvantum mező makroszkopikus manifesztációja lehet.” – nyilatkozta a mostani eredmények ismeretében.

Ezek a különös kvantumzavarok az univerzum működésével kapcsolatban olyan titkokat árulhatnak el, melyek eddig rejtve voltak előlünk.

Rengeteg mindent nem tudunk még, a kvantumfizika világa pedig megannyi felfedezetlen dolgot rejt még, melyek képesek lesznek teljesen átírni az általunk ismert fizika törvényeit.

A sötét anyaggal is kapcsolatban lehet

A jelenség akár a sötét anyaggal is összefüggésben lehet. Ezt az anyagot még nem fedezték fel,d e elméleti szinten megjósolták már korábban a létezését, és felfedezését. Ha valóban létezik ez az anyag, akkor ez teszi ki az univerzum anyagának több mint 93%-át.

A sötét anyag hatását először Fritz Zwicky svájci asztrofizikus tételezte fel 1934-ben a Coma galaxishalmaz vizsgálata közben. A galaxishalmaz szélén levő galaxisok sebességéből, és a galaxishalmaz fényességéből, valamint a galaxisok száma alapján két tömegbecslést adott.

A kettőt összehasonlítva látta, hogy a sebességeloszlásból számított tömeg 400-szor nagyobb, mint a távcsővel mért. Ezért be kellett vezetni a sötét anyagot, ami távcsővel nem látszik, viszont elég nagy tömegű, hogy a megfigyelt sebességeloszlást magyarázza.

Azóta sem akadt a tudomány még rá a sötét anyag bizonyítékaira, és egyes szakemberek meg is kérdőjelezték a létezését.

Azonban a tudományos világ nagy része még most is keresi, mert közvetett jelek arra utalnak, hogy valóban van egy olyan anyagforma az univerzumban, mely nem látható, nem, vagy nehezen mérhető, de mégis jelen van.

tudomány csillagászat űrkutatás kvantumfizika


Megtekintések száma: 16471

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet