Lakható világokra bukkantak a Föld közelében: rendkívüli felfedezést tettek a csillagászok

2020. február 3., hétfő




Egy európai és chilei kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy három élet kialakulására alkalmas bolygó kering a GJ1061 csillag körül. Tanulmányukban a kutatók leírják, hogy milyen módszerekkel vizsgálták a csillagrendszert és milyen eredményekre jutottak.

A Fölhoz legközelebb eső csillagrendszer a 4,2 fényévre lévő Proxima Centauri, amiről korábbi kutatások azt állapították meg, hogy túl kaotikus ahhoz, hogy élet legyen a bolygóin. 

Más lehet a helyzet viszont a 20. legközelebbi csillagrendszerrel, a 17,5 fényévre lévő GJ1061-el. 

A rendszer csillaga egy kis méretű alacsony tömegű törpe, ami elég stabilnak tűnik ahhoz, hogy a körülötte keringő bolygókon élet alakuljon ki. 

Az új tanulmányban a kutatók arra is igyekeztek választ adni, hogy rendszerben vannak-e egyáltalán bolygók és azok a csillag úgynevezett lakható zónájába esnek-e.

A tanulmányban a chilei ESO adatait használták fel és az úgynevezett radiális sebesség módszerével mutatták ki a bolygók jelenlétét.

Ezzel a módszerrel a csillag pályáját vizsgálják, amelyben a körülötte keringő bolygók gravitációja igen enyhe kilengéseket eredményezhet. 

Korábban csak nagy méretű égitestek jelenlétének kimutatására lehetett alkalmazni, az elmúlt években azonban nagy előrelépések történtek a pontosság tekintetében.

Az eredmények szerint a rendszerben legalább három, de valószínűleg inkább négy bolygó kering. 

Az előbbi három mind valamivel nagyobb a Földnél, és annyira közel keringenek csillagukhoz, hogy mindössze pár nap alatt megkerülik azt.

A kutatók különösen a “d” jelzésű bolygóra fókuszáltak, amelynek keringési ideje 13 nap és a csillag lakható zónájába esik. 

Az élet kialakulásának esélyein sajnos jelentősen ront az, hogy a törpe csillagok jellemzően nem túl stabilak, és így a “d” bolygót akár több millió évig is erős sugárzásnak tehette ki a GJ1061 csillaga. 

Mindez azonban egyelőre csupán feltételezés, és egyértelmű bizonyíték még nincs arra, hogy a csillag valóban így viselkedett volna a múltban.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány nasa csillagászat


Megtekintések száma: 127666





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet