Lánc nélküli meghajtással működnek majd a kerékpárok! Jön a forradalmi technológia!

2023. március 9., csütörtök
49%-kal kevesebb súrlódást eredményez és egy éven belül elterjedhet az egész világon - állítják a találmány mérnökei.

Rendkívül figyelemre méltó CeramicSpeed DrivEn fogaskerék-meghajtású rendszert.

Tervezői szerint 49 százalékkal kevesebb súrlódást eredményez, mint a jelenlegi csúcsminőségű láncos és váltós meghajtások.

A prototípus középpontjában egy hengeres, szénszálas tengely helyezkedik el, amely az első fogaskeréktől éri el a lapos ,13 sebességes tárcsát a hátsó keréken.

A tengely mindkét végére nagyon alacsony súrlódású kerámia csapágyak vannak (összesen 21) szerelve, amelyek a fogaskerékkel és a hátsó fogas tárcsával állnak kapcsolatban.

Miközben a kerékpáros pedálozik, a csapágyak a tengelyen keresztül juttatják el a nyomatékot a hátsó kerékhez és forgatják meg azt. -írja az Újvilágtudat

Egyelőre ezek a biciklik váltó nélküliek lesznek, mivel a fogaskerekek közötti váltást nem oldották meg egyelőre de ami késik, nem múlik, ezen is dolgoznak ugyanis.

A legvalószínűbb teória szerint majd egy szervó segítségével lehet majd kezelni az egészet.

"Elértük a 99 százalékos hatékonyságú, többsebességű hajtásláncot, miközben megszüntettük a láncot és a komplex hátsó váltót."

Ezt a hatékonyságot úgy érték el, hogy a rendszerből elhagyták a csúszó súrlódás nyolc pontját, amelyek egy hagyományos hajtáslánc esetében jelen vannak, amit a lánc okoz, miközben áthalad a lánckeréken, a hátsó fogaskerekeken és a váltón.

A DrivEn-t a Colorado-i Egyetem Gépészmérnöki Tanszékével közösen fejlesztették ki, és épp most kapta meg a 2018-as Eurobike díjat. Eddig azonban nem esett szó a forgalomba hozataláról.

Nagy valószínűséggel egy éven, maximum kettő éven belül már meg lehet vásárolni az első új generációs bicikliket.

Forrás: Titoktemrinál.com

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 85650

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet