​Lángol a világ legnagyobb mocsara: krízishelyzetet okozhat a GFöldön

2020. szeptember 16., szerda
Másfél millió hektárnyi terület égett le augusztus eleje óta Pantanalban – írja az MTI. A tüzek idén a Föld legnagyobb mocsarának tíz százalékát pusztították el.

A brazil kormány hétfőn szükségállapotot hirdetett Mato Grosso do Sul államban a Pantanal térségében kialakult helyzet miatt.

A hatalmas mocsárvidék Mato Grosso do Sul és Mato Grosso államok területén fekszik, de Bolíviába és Paraguayba is átnyúlik.

A régióban jelenleg igen súlyos a helyzet, sok helyen olyan száraz a talaj, hogy már egy szikra is elég a tűz fellobbanásához.

A térségben rendszeresen gyújtanak tüzeket, hogy megtisztítsák a földeket a mezőgazdasági munkához, a lángok azonban gyakran elszabadulnak.

A tüzek terjedését elősegíti a rendkívüli meleg és szárazság, amely 47 év óta a legsúlyosabb a térségben, a hőmérséklet meghaladja a 40 Celsius-fokot.

A Brazil Űrügynökség műholdjai folyamatosan figyelik a területet, a szervezet szerint szeptember első 12 napjában a pantanali tüzek száma háromszor több volt, mint az előző év azonos időszakában.

Január óta vasárnapig bezárólag 14 489 tűzközpontot regisztráltak. A lángokat a környezetvédelmi hatóságok munkatársai, katonák és a helyi tűzoltók próbálják megfékezni, a szükségállapot kihirdetésével az állam szövetségi támogatást kaphat.

A 140-160 ezer négyzetkilométeres mocsaras régió folyók és tavak szerteágazó rendszeréből áll, ez a Föld egyik leggazdagabb biodiverzitású területe. Pantanal több mint 4700 növény- és állatfajnak ad otthont.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 79457

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet