Lányok, nők! Ezen az életetek múlhat! Így tudod észrevenni idő előtt a mellrákot!

2020. február 18., kedd
Ezt minden nőnek tudnia kellene, a szakértők szerint életeket lehetne megmenteni vele!

A daganatos betegségeket a szakemberek a „súlyosság”, a daganat mérete és az esetleges áttétek alapján különböző csoportokba, vagyis stádiumokba osztják. Minél korábbi stádiumban fedezik fel a daganatot, annál jobbak a gyógyulás és a túlélés esélyei.

A nulladik stádiumú emlőrák a mellet érintő daganatos betegségek legkorábbi formája, legfőbb jellemzője, hogy a daganat még meglehetősen kicsi, nem képzett áttéteket, nem terjedt át más szervekre.

Hogyan fedezhető fel a nulladik stádiumú mellrák?

A nulladik stádiumú mellrákot – mivel nem okoz erőteljes, fájdalmas tüneteket – nehéz felfedezni, diagnosztizálni, de ha megállapítják valakinél, érdemes minél előbb megkezdeni a beteg kezelését, ilyenkor ugyanis még nagyon jók a túlélési esélyek, és azt is meg lehet előzni, hogy a daganat más szervekre is átterjedjen.

A nulladik stádiumú mellrákot karcinoma in situ-nak is nevezik, mert ebben az esetben a daganatos sejtek egy kisebb helyre koncentrálódnak (vagy a tejmirigyekre vagy pedig a tejcsatornákra), a betegség nem terjedt még át sem a mell többi részére, sem a nyirokcsomókra vagy más szervekre.

Mivel az elváltozás igen kicsi, és nem jár együtt tünetekkel, például a mellrákra jellemző csomókkal, gyakran csak "véletlenül" fedezik fel, például egy rutinszerű vizsgálatnál, vagy amikor a mellben található másik elváltozást ellenőriznek.Bár egyik daganattípus sem tűnik különösebben veszélyesnek, mindenképpen érdemes kezeltetni ezeket. 

A tejmirigyeket érintő karcinoma például nagy mértékben növeli más, agresszívabb daganattípusok kialakulásának rizikóját.

A tejcsatornákban kialakuló daganatok fele pedig agresszívabbá válik, gyors növekedésnek indul és az emlő más részeire is átterjedhet.

A lehetséges kezelési tervet természetesen az egyéni jellegzetességek figyelembe vételével kell meghatározni, például azt is mérlegelni kell, milyen más rizikófaktorok vannak jelen, amelyek tovább növelhetik a mellrák kiújulásának esélyét.

A nulladik stádiumú emlődaganat kezelhető hormontartalmú gyógyszerekkel, sugárterápiával, műtéttel is. 

A kezelésnek köszönhetően a betegek túlélési aránya igen jó, 90 százalékuk legalább öt évvel túléli a diagnózist.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 56356

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet