Lassan meg fogunk fulladni? Elkezdett pusztulni a Föld növényvilága

2016. május 24., kedd




Egy friss jelentés szerint  gyors ütemben kezdett pusztulni a Föld növényvilága. A flóra közel egyötöde eltűnhet az elkövetkező évtizedekben, a folyamat pedig nem fog megállni, hanem idővel felgyorsul majd, így a faunát is veszélyezteti.

A növényfajok 21%-a halálra van ítélve, ha a jelenlegi gyors ütemű klímaváltozás folytatódik - hangoztatják a szakemberek egy új tanulmány szerint.

Évek óta tudnia  veszélyről, hogy a növényzet a bolygón pusztulóban van. Olyan, mintha a Földanya levette volna a kezét a bolygóról.

A tudósok becslése szerint a tudomány ma mintegy 390 ezer növényfajt ismer. Tavaly 2034, addig ismeretlen növényfajt fedeztek fel - idézte a BBC News a brit Királyi Botanikus Kert jelentését.

A beszámoló ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a növényfajok 21 százalékát a kipusztulás fenyegeti. Ennek főbb okai között a klímaváltozást, az élőhely elvesztését, a különböző betegségeket és az invazív fajok elterjedését sorolták fel.

[caption id="attachment_6900" align="aligncenter" width="740"]elkorhadt-fold Lassan elkorhad a bolygó, ha nem teszünk valamit?[/caption]

Kathy Willis professzor, a London délnyugati részén található világhírű növénykert és botanikai kutatóállomás, a RBG Kew tudósa elmondta: "nagyon fontos, hogy megtudjuk, hány növényfaj él a Földön, hol találhatóak, milyen kapcsolatban állnak egymással az egyes növénycsoportok, hiszen a növények alapvetőek az emberiség jóléte szempontjából. Ellátnak minket táplálékkal, üzemanyaggal, gyógyszerrel, és a klímánk szabályozásában is szerepet játszanak".

Ha a Föld növényvilágának pusztulása gyorsabb ütemben zajlana, akkor az nem csak az egész táplálékláncot borítaná fel, hanem azt eredményezné, hogy az élőlények lényegében megfulladnának itt a Földön.

A növények felelősek ugyanis jórészt azért, hogy a levegő oxigéntartalma a megfelelő legyen. Ha a növényzet egy harmada kipusztulna, már érezhetően romlana a levegő oxigén szintje, és annak minősége.

A Föld növényvilágának 10 százalékát ráadásul kifejezetten érzékenyen érinti a klímaváltozás. A globális felmelegedés hosszú távú hatásai azonban még nem világosak. Vannak térségek, ahol a légkörbe jutott széndioxid jó hatással van egyes növényekre, az Északi-sark például kizöldül, egyes szavannás vidékek növényvilága is gazdagodik, és egyes fák magasabbra nőnek - mondta Wallis.

szarazsag

A tudós ugyanakkor hozzátette: a klímaváltozás miatt változik a növények eloszlása és virágzása. A felmelegedés közvetett módon hat a növények beporzására is, aminek komoly következményei lehetnek a növényekre nézve.

Az állatvilágban láncolat-szerű kihalások mennének végbe, ha a fauna egyötöde eltűnne, vagyis egy olyan tömeges kihalás dominója indulna meg, melynek az ember még nem volt közvetlen tanúja.

Ráadásul a felmelegedés szárazságokat fog majd hozni, így a bolygó nagy része akarva-akaratlanul is, de el fog sivatagosodni. Ha nem fogunk tenni valamit az ügyben, és az emberiség nem rukkol elő valami drasztikus megoldással, akkor a jövő generációi szó szerint fuldokolni fognak a Földön a rossz levegő miatt, és a megmaradt vízkészletekért fognak háborúzni.

katasztrófa tudomány katasztrófák


Megtekintések száma: 6563





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet