Láthatatlan robotok fejlesztésén dolgoznak

2016. február 10., szerda




A tudósok régóta próbálják kitalálni, hogyan lehetne alkalmazni a kaméleon bőrszínváltoztató technikáját arra, hogy embereket tegyenek „láthatatlanná”; most egy kínai mesterséges kaméleont teszteltek, remekül működik.

A technológia elsősorban katonai célokat szolgálhat – írta meg a Popular Science tudományos ismeretterjesztő portál.

A múlt hónapban bemutatott kínai mechanikus kaméleon szinte minden látható színárnyalatot képes felvenni a bőrén található arany és ezüst dudorok segítségével. 

Az új technológia feltehetően a katonaság számára lehet hasznos, például a jelenlegi terepszín kamuflázs színváltó egyenruhára cserélésével.

Az „állatot” 3D-nyomtatóval állították elő, és szögletes elektronikus „pikkelyekkel” borították be minden pikkely tetején egy vékony üveglappal fedett átlátszó indium-ón-oxid réteggel, amit amúgy érintőképernyőknél és napelemnél is szoktak használni, és aminek segítségével a pikkelyek elektromos mezőket generálnak.

A pikkelyeken az üvegbe vésve egy sor mikroszkopikus lyuk található, ezeket töltötték ki a kutatók „aranydudorokkal” és borították ezüsttartalmú géllel

Így, ha egy elektronikus mező keresztülfut egy-egy pikkelyen, az elektromos pólustól függően elhelyezi vagy eltávolítja az aranydudorokat.

Azután a változó méretű és alakú arany- és ezüstdudorokkal a kutatók könnyedén változtathatták a pikkelyek színét.

A tesztpéldányok színfelismerő szemeket is kaptak, hogy felismerjék környezetük színeit, és minden eddigi megoldásnál gyorsabban tudnak színt váltani. A kutatók szerint hamarosan színváltó taktikai ruházat alapjául is szolgálhat a fejlesztés.

Ez a fejlesztés később lehetővé teszi olyan emberi robotok létrehozását, melyek rendelkeznek a láthatatlanná válás képességével.

A gondolat bár még egyelőre sci-fibe illő, az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve már nem is áll olyan távol, mint korábban hitték.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 15276





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet