Láthatatlan vonat építésébe kezdett Japán

2017. január 2., hétfő




Az ígéretek szerint a szerelvény teljesen láthatatlan lesz, és 2018-ban tervezik az átadást.

A Japánok egyre több technológiai forradalmat szeretnének véghezvinni a jövőben, ennek folyományaként jelentették be nemrégben, hogy egy új, eddig nem ismert technológián alapuló láthatatlan vonaton kezdtek el dolgozni.

A vonat, és a mögötte álló technológia ténylegesen lehetővé fogja tenni, hogy teljesen láthatatlan legyen a szerelvény.

Az átadást 2018-ra tervezik, és ha minden a terveik szerint halad, akkor tartani is tudják majd a kitűzött időpontot.

A különleges vonatot, és a mögötte álló technológiát a Seibu vasúttársaság fejleszti ki. A fejlesztések már pár hónapja folyamatban vannak, és a cég elmondása szerint egy új elvárást fognak alkalmazni, olyat, amit még sehol máshol senki sem alkalmazott.

A japánok mindig is úttörőek voltak számos technológiai iparágban, de a vasúti közlekedés tekintetében mindig is az élen jártak.

1964-ben is ők voltak az elsők, akik nagy sebességű szerelvényeknek hoztak létre útvonalakat, valamint a világ leggyorsabb vasútjának a rekordja - 603 km/h - is őket illeti.

A Seibu vasúttársaság és Szedzsima Kazujó japán építésznő 2018-ban szeretnék átadni legújabb találmányukat, reményeik szerint addigra biztosan készen lesznek.

Szedzsima Kazujó nem egy ismeretlen építésznő, hanem talán a világ leghíresebb építésze, ugyanis ő tervezte a Franciaországban található Louvre-lens épületét is.

A láthatatlan vonat már létező technológiák olyan kombinációjából állna, melyet így egy az egyben még sehol sem alkalmaztak.

A vasúti kocsik nyugtató, pasztellszínűekre lesznek majd festve, a sarkaik le lesznek kerekítve, ezzel még jobban beleolvasztva a környezetbe.

Az egész egy félig áttetsző, különleges fóliaszerű anyaggal lenne bevonva, ami olyan hatásúvá teszi a szerelvényeket, mintha félig áttetszőek lennének.

Ilyesmi stílusú belső térre számíthatnak majd a japánok a láthatatlan vonat belsejében.

A vonat ezzel a technikával úgy olvadna bele környezetébe, mint egy kaméleon, és egyes napszakokban, környezeti viszonyok között gyakorlatilag ténylegesen észrevehetetlen lesz.

A híres építész természetesen a vonat belső látványvilágán is dolgozna, de egyelőre a különleges, külső láthatatlan borítás design szintű megtervezésében vesz részt.

Egy másik koncepció a vonat belső terére.

Az ígéretek szerint a vonat nem csak a helyieket fogja lenyűgözni, hanem rengeteg turistát fog a környékre csalni. A szerelvény ugyanis a Csicsibu hegyek és Tokió között fog járni az előzetes tervek szerint.

Az átadásra hét darab nyolc kocsiból álló szerelvényt fognak átadni. Persze addig még rengeteg idő van, és többek között van néhány biztonsági kérdés is, melyről egyeztetnie kell majd a cégnek az állammal és a biztonsági szakemberekkel.

A vonat ha ugyanis ténylegesen alig lesz látható, az komoly kérdéseket vethet fel, abban az esetben, ha mondjuk balesetet okozna abból adódóan, hogy valaki nem veszi észre, és áthajt a sínek között, mikor a szerelvények elhaladnak.

technológia technika


Megtekintések száma: 108728





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet