Láttad már a magyar Grand Canyont?

2017. augusztus 9., szerda
Világviszonylatban is igazi kuriózum, rengetegen beszélnek róla, idehaza mégis kevesen ismerik!

Létezik egy hely hazánkban, mely úgy lett világhírű, hogy a világnak egyedül ezen a pontján, hazánkban nem ismerik sokan, noha egyes turisztikai magazinok, és a külföldi sajtó odavan érte.

A Nógrád megyében található helyet nagyon gyakran emlegetik a magyar Grand Canyonként, mivel tényleg kísértetiesen hasonló az Amerikában található látványossághoz.

Az Ipoly mentén, Nógrádszakáltól nem messze található, egy hatalmas szurdokvölgyben, amit évmilliókkal ezelőtt hozott létre a természet.

Hívják még Palóc Grand Canyonnak is a helyiek szerint.

Annak idején a területen egy folyó létezhetett, melynek hordaléka oldalra felhalmozódott, majd idővel megkövesedett. A nagy vastagságban képződött kavicsos, homokos üledékbe helyenként tufás márga vagy riolittufa rétegek jöttek létre, rakódtak le.

Igen változatos és egyben csodálatos hely. Hatalmas sziklás kiemelkedések, kőtömbök, azokról lelógó gyökerek és kidőlt fák szegélyezik az erre tévedők útját, mintha valami kambodzsai dzsungelben járna az ember.

Tavasszal a nagy esők és a téli olvadás miatt még egy patak is csordogál a kanyon közepén.

Magyarország első fatörzsbarlangjait, melyek világviszonylatban is jelentősek, itt találták meg néhány éve. A vulkáni üledékes anyagba szerves anyagok, növények és fatörzsek ágyazódtak be. 

A fatörzsek korhadásnak indultak, de a helyükön üregek maradtak, így a völgy szerves részét képezik.

Aki igazán gyönyörű látványban akar részesülni, az mindenképp javasolt, hogy látogasson el ide.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség magyarország magyar


Megtekintések száma: 219663

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet