Látványos a lebegő villanykörte

2016. november 12., szombat




Egy mágneses talapzat fölött lebeg a levegőben. Nincs több csavargatás, elég csak a mágnesekkel kitömött fadoboz fölé tartani, és lebegni kezd a mágneses mezőben.

Se szeri se száma az érdekes és egyben különleges találmányoknak. Hogy gyakorlati haszna mennyi van a következőkben ismertetett fejlesztésnek, arról ugyan lehetne vitatkozni, de nagyon látványos, és Tesla egyik korábbi találmányát idézi meg a számunkra.

De miről is van szó pontosan, és hogyan is működik ez a lebegő villanykörte?

Nos, aszóban forgó eszköz a minimalizmusra törekszik. Sehol egy gomb, vagy kapcsoló, az ember azonnal zavarba is jön, hogy hogyan bírja működésre a dolgot.

Pedig ez nagyon egyszerű. csak fogjunk egy villanykörtét, majd tartsuk a fadoboz fölé, és lassan engedjük el. A mágneses mező elvégzi a többit, és a körte lebegni kezd, ne fog elborulni.

Ráadásul az áramot is vezeték nélkül kapja a mágneses mezőn át.

Az itt is használt indukciós töltéssel a mobiltelefonok vezeték nélküli töltésénél lehet egyre gyakrabban találkozni, de a technológia valójában Tesla nevéhez fűződik.

A különleges eszköz telefonok feltöltésére is alkalmas, azonban hiába próbáljuk, a telefonok nem fognak lebegni ebben a mágneses térben. Ahhoz túlságosan nagy súllyal rendelkeznek.

Az eszement találmányt kiötlő svéd Simon Morris bár nem árulta el, hogy milyen fényerővel is világít a lámpa, de a felvételeken úgy tűnik, hogy elég erőssel ahhoz, hogy valóban használható legyen a hétköznapokban.

Külön látványos, hogy ha megpörgetjük egy kicsit és óvatosan a villanykörét, akkor az ide-oda billegve még forogni is tud egy darabig a fadoboz által keltett mágneses mezőben.

Annak idején Nikola Tesla is készített hasonló eszközt, közel egy évszázaddal megelőzve minket, és Simon Morrist. Elmondása szerint ő is Tesla találmányát és kutatásait vette részben alapul az eszköz megalkotásánál.

Nem csak világításként használható remek hatékonysággal, hanem extrém, igen látványos design elemként is.

Bár a termék ára igen drága, sokan megjegyezték vele kapcsolatban, hogy azok, akiknek nincs ennyi pénz ük, de értenek a fizikához akkor az ár negyedéért otthon is meg tudnak építeni hasonló elven működő, barkácsolt eszközt.

tudomány technológia technika tesla nikola tesla


Megtekintések száma: 34847





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet