Látványos műholdkép 4 millió napelemről

2017. február 28., kedd




A Tibeti-fennsíkról készült gyönyörű fotón jól látszik a jövő technológiája. +5 megdöbbentő tény a napenergiáról.

A napenergia napjaink egyre inkább elterjedő, és egyre jobban kiaknázott technológiája lesz. Arról van szó ugyanis, hogy az ipar, és az infrastruktúra egyre inkább kezdi bevonni, mint korlátlan energiaforrást.

És ezt milyen jól teszik. Végre nagyobb előrelépéseket érzékelhetünk a zöldenergia területein.

A Tibeti-fennsíkon - ami Kelet-Kínában található - legalább 4 millió darab napelem van kitéve a nap égető sugarainak annak érdekében, hogy minél több elektromos áramot termeljenek.

Maga a napelem park, vagy napelem erőmű 26 négyzetkilométernyi területet foglal el ezen a rendkívül kopár sivatagi tájon.

A komplexum létesítését 2013-ban kezdték, és azóta gyorsan növekszik a területe. A NASA Föld Obszervatóriuma által 2013 áprilisában és 2017 januárjában készített műholdképek összehasonlításán jól látszik, hogyan borítja be az egyre több panel a másra amúgy nemigen használható felületet.

És hogy mekkora energia termelésére képes? Szinte leírni is hihetetlen. Jelenleg ugyanis 850 megawattos a kapacitása, ami egy 140.000 lakossal rendelkező nagyváros nagylábon élő mindennapjait képes elektromos áram formájában kiszolgálni.

Kétségtelen, hogy a komplexum nagyon fontos eleme a megújuló energiák forradalmának. Egyre több ilyen naperőmű épül, ugyanis az ipar egyre nagyobb mértékben bízik ezekben, és látja meg azt, hogy mennyire kifizetődők hosszú távon.

Kínában nagyon gyorsan hódít a napenergia, és egyes becslések szerint 2020-ra már 110 gigawatt energiát fognak majd a napelemek segítségével termelni.

A napenergiával kapcsolatban rengeteg érdekel tény kering, amit nem tudnak az emebrek. Például az, hogy már maga Leonardo da Vinci is megálmodta őket annak idején.

Ő úgy tervezte, hogy a nap energiájával lehetne előállítani a meleg vizet, s mindezt már a 15. században.

A napelemek akkora energiát adnak, hogy sokkal többet tudunk termelni velük, mint amennyit elfogyasztunk, ezért sokszor energiatöbblet raktározódik el.

Ráadásul az is köztudott,t hogy gyakorlatilag zéró környezetszennyező hatása van, vagyis jól beleillik a környezetbe, és nincsenek benne káros anyagok. Csöndesen gyűjti nekünk a Nap energiáját, miközben folyamatosan töltődik.

A technológia annyira nagy térhódításban van, hogy egyes becslések szerint 2050-re már a napenergia lesz a második számú energiaforrás, az áram előállításához viszonyítva pedig az első.

Az pedig csak egy egyszerű tévhit, hogy a napelemek drágák lennének. Egyre több országban kezdett laposan megzuhanni az áruk, és ma már elérhető ársávban kínálják őket, amit ráadásul hosszú távon megspórolnak nekünk, hiszen idővel bőven visszahozzák az árukat.

Ma már napelemek és napkollektorok segítségével képesek vagyunk olyan nulla energiafelhasználású házakat építeni, amiknek a villany és gázszámlája gyakorlatilag jelentéktelen, sőt, még többlet energiát is termelhetnek.

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 16974





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet