Látványos videó arról, hogyan fejlődött az univerzum, amelyben élünk

2016. november 29., kedd




Egy gyönyörű animáció modellezi le, mi történt az ősrobbanás utáni univerzumban, és hogyan alakult ki a tér, az idő, és a csillagok, melyek galaxisokat alkottak. Ez az univerzum fejlődésének eddigi legbonyolultabb modellje.

A világegyetem keletkezésével kapcsolatban még mindig rengeteg kérdés van az emberiség számára, melyet nem tud megválaszolni.

Annyi bizonyos, hogy körülbelül 13,7 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, az ősrobbanás során. Bár léteznek más modellek és magyarázatok, a tudomány jelenleg is az ősrobbanás elméletét tartja a legvalószínűbbnek.

De mi is történt pontosan? Az ősrobbanás pillanatában az egyetlen szingularitási pontba besűrűsödött tér és idő, és anyag hirtelen tágulni kezdett.

Ez a tágulás eszeveszett sebességgel ment végbe, másodpercenként sok-sok millió kilométert tett meg az anyag, és az egyre terjedő tér.

Az itt látható animáció egyfajta szemléltetés vannak, hogy a Nagy bumm után 12 millió évvel milyen folyamatok kezdtek végbemenni a világegyetemben.

A gravitáció hatására ekkor kezdett hatalmas szálakba és csomókba, egyfajta kozmikus hálózatba rendeződni a máig ismeretlen természetű sötét anyag. Ekkor kezdődött meg az első galaxisok kialakulása is.

Az ősi galaxisok között heves, és nagyon nagy erejű ütközések mentek végbe, így ezek lassan összeolvadtak, és kialakították a ma ismert spirál alakú galaxisokat.

Az első csillagok még csak héliumbólé és hidrogénből álló ún. tiszta csillagok voltak, azonban a következő csillag generációk, mint amilyen a Napunk is, már több nehézfémet tartalmazott.

Hihetetlen belegondolni, de még mi magunk is csillaganyagból vagyunk, hiszen minden, ami az univerzumban keletkezett, az része bolt az ősrobbanásnak, és az ősi időkben, az univerzum kezdetén kialakuló, majd elpusztuló csillagoknak, galaxisoknak.

A közzétett igen látványos és nagyon informatív szimulációs modell a legkomolyabb modell az univerzum fejlődésére. Olyannyira nagy erőforrások kellettek a kiszámításához, hogy a feladattal egy igazi szuperszámítógépet bíztak meg, mert egy egyszerű PC-n több ezer évig tartott volna a kalkuláció.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen video


Megtekintések száma: 18600





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet