Látványos videó egy több tölcsérből álló tornádóról!

2016. november 20., vasárnap




Láttál már tornádót? Akkor azt is tudod, hogy milyen pusztító elemi erővel bírnak. Néha pedig az is előfordult, hogy több tornádó ereje egyszerre egyesül.

A tornádók iszonyatosan nagy pusztításra képesek. Egyes esetekben közel egy kilométer széles és 50 kilométeres hosszú területet tudnak letarolni keletkezésüktől kezdve.

A heves légáramlatoknak köszönheti létrejöttét, ebben az esetben ezek a légáramlatok közvetlenül a talaj felett gomolygó levegőben jönnek létre. A tornádók képesek akár egy órán át, vagy még több ideig tombolni rengeteg házat, autót a levegőbe emelni.

A világ legerősebb tornádói képesek arra, hogy komplett felhőkarcolókat rogyasszanak meg, vagy döntsenek le, vissza a földbe.

Még soha senkinek nem sikerült egy ilyen nagy szupertornádó közepét tanulmányozni, így a mai napig nem teljesen tisztázott, hogy mi is zajlik le egy tornádó szívében.

Kevesen tudják, de a tornádók alapjáraton teljes átlátszóak, így csaknem láthatatlanok. Egyedül amiatt válnak mégis láthatóvá, hogy elkezdenek rengeteg port és talajrészecskét beszívni magukba, amik forogni kezdenek a levegőben.

A videón látható több tölcsérrel rendelkező tornádóhoz hasonló tornádók ritkán alakulnak ki, de néha előfordul, hogy meg sikerül egy-egy ilyet örökíteni.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség természet


Megtekintések száma: 50068





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet