​Lavrov szerint néhány ország háborúra készül Oroszország ellen

2022. március 3., csütörtök
Hitlert és Napóleont is megemlítette.

Az orosz külügyminiszter közölte: nem hagyják magukat kibillenteni, de ha a Nyugat háborúzni akar, azt nagyon meg kell fontolnia.

Sajtótájékoztatót tartott az orosz külügyminiszter csütörtök délelőtt, amelyen egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte néhány ország vezetői háborúra készülnek Oroszország ellen – jelentette a Reuters.

A hírügynökség összefoglalója szerint Szergej Lavrov kérdésre válaszolva azt állította, hogy Oroszország nem gondol atomháborúra. A Sky News tolmácsa szerint úgy fogalmazott: hazája pontos katonai doktrínát követ, amely meghatározza a nukleáris fegyverek bevetésének paramétereit és feltételeit. Majd hozzáfűzte: a nyugati politikusok gondolnak mindig az atomháborúra, nem az oroszok.

Biztosíthatom önöket, nem engedjük, hogy bármiféle povokáció kibillentsen minket, de ha valódi háborút indítanak ellenünk, akkor nagy körültekintéssel kell gondolkodniuk”

– jelentette ki.

Lavrov az ukrán ellenállást ismételten a „neonáci kijevi rezsim” küzdelmének nevezte, és úgy vélekedett, hogy Európa és az Egyesült Államok megpróbálja elhallgattatni azokat az orosz médiumokat, amelyek azt mutatják be, hogy a valóságban mi zajlik Ukrajnában, azt, ahogyan a katonai művelet fejlődik, és ahogy az ukrán hadsereg – különösen a náci zászlóaljak – viselkednek a civilekkel.

Azt állította, hogy az ukrán csapatok a Donbasz régióban kirabolják a civileket, miközben visszavonulnak, máshol pedig élő pajzsként használják őket.

Amikor a zsidó családból származó Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről kérdezték, azt válaszolta, nehéz megérteni, hogyan lehet ő az elnöke egy olyan rezsimnek, amelyben virágzik a neonácizmus.

Lavrov kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy az ukrajnai helyzetre megoldást fognak találni. Emlékezetett, hogy a felek várhatóan még csütörtökön újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

Nem fogja azonban engedni, hogy az ország megtartsa azt az infrastruktúrát, amellyel Oroszországot fenyegette.

Azt is közölte, hogy hazája és a Nyugat párbeszédének kölcsönös tiszteleten kell alapulnia, majd azzal vádolta a NATO-t, hogy felsőbbrendű akar maradni. Állítása szerint pedig Oroszországban nagy a jóakarat, de nem fogja engedni, hogy bárki aláássa az érdekeit.

Az orosz miniszter úgy látja: az Egyesült Államokat Napóleonhoz és Adolf Hitlerhez hasonlította, amikor úgy fogalmazott,

kikívánkozik belőlem egy összehasonlítás: a maga idejében Napóleon és Hitler is arra törekedett, hogy alárendelje magának Európát. Az amerikaiak most maguk alá rendelték. Egyértelmű, hogy a NATO-ban egyáltalán nem merülnek fel kérdések, az Európai Uniónak pedig megmutatták, hol a helye”.


Megtekintések száma: 20218

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet