Legalább tíz már létező gyógyszer hatásos lehet a koronavírus ellen, állítja egy tanulmány

2020. május 2., szombat




Egy egyesült államokbeli és francia tudósok által közzétett tanulmány szerint bizonyos daganatos, pszichés vagy allergiás betegségek kezelésre használt gyógyszerek is hatékonyak lehetnek a kornavírussal szemben.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány alapján legalább tíz olyan már ismert, jóváhagyott vagy egyelőre más betegségek kísérleti terápiájában használt készítmény létezik, amelynek alkalmazása reményekre adhat okot a Covid-19 betegek kezelésében is.

A kutatók azokat emberi fehérjéket térképezték fel, amelyekkel a vírus kölcsönhatásba lépve szaporodni kezd a szervezetben, majd olyan hatóanyagokat kerestek, amelyek megakadályozhatják a vírust ezeknek a fehérjéknek a használatában.

Arra jutottak, hogy többek között az allergiás gyógyszerekben használ klemasztin nevű hatóanyag, az antipszichotikus, hallucinációk kezelésében is alkalmazott haloperidol, vagy a korábban már sok vitát kiváltó malárigyógyszer, a Donald Trump által is vehemensen propagált hidroxi-klorokin is alkalmazása is eredményes lehet további vizsgálatokat követően.

Hatásos lehet a vírus ellen a petefészekben termelődő progeszteron vagy sárgatesthormon is, ami egyúttal arra is magyarázatot adhat, hogy férfiaknál miért okoz gyakrabban súlyos szövődményeket a koronavírus.

Figyelemre méltónak tartják a madridi székhelyű PharmaMar kísérleti rákterápiájában használt, és Spanyolországban már Covid-19 vizsgálatokban is alkalmazott plitidepszin hatását is.

A tanulmány egyik szerzője, a San Fransicói-i Egyetemem dolgozó Nevan Krogan szerint néhány általuk vizsgált hatóanyag – legalábbis labóratóriumi körülmények között 

– sokkal hatásosabb, mint jelenleg a legígéretesebbnek tartott remdesivir, ami az első jóváhagyott koronavírus-gyógyszer lehet a világon.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 26208





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet