Lehet, hogy megtalálták a tudatot?

2017. március 12., vasárnap




Kutatók olyan megfigyelést tettek az emberi agyban mely elvezethet minket az emberi tudat pontos helyéhez az agyban.

Az emberi tudat rejtélyét már évtizedek óta kemény munkával kutatja az orvostudomány. Sokan lak egy fogalomnak tekintik, ugyanakkor az orvosok úgy sejtik, létezhet egy fizikai, és biológiai értelemben vett helye.

Elvégre a tudat az, ami miatt gondolkodunk, képesek vagyunk felfogni, hogy létezünk, és tudunk gondolkodni.

A tudat az egyik legfontosabb dolog a létezésben, ezért az agykutatók Szent Gráljaként szokták emlegetni. Ha valaki egyszer rátalálna a tudatra, akkor azt vizsgálni lehetne, és rengeteg váratlan dolog derülhetne ki akár az emberi elme működéséről, és a lélekről.

Most úgy tűnik, végre közel járhatnak az igazsághoz, és a tudat hollétéhez a szakemberek, ugyanis a különféle agyi megfigyelések során felfedeztek valamit, aminek köze lehet a tudathoz.

Sőt, akár ez lehet maga a tudat. Arról van szó, hogy olyan óriási neuron hálózatra bukkantak az agy egyes részein mely az egész agyat behálózza, és összeköti.

Olyan, mintha valami biológiai rételemben vett huzal lenne, mely az agy minden fontosabb részén keresztülhalad, így alkotva kerek egészet.

Ráadásul ez az egész rendszer nagyon erős jeleket bocsát ki magából, ami az agy minden részére eljut. Még nem tudni, hogy valóban a tudat megtalálásáról beszélhetünk-e, de mindenesetre a tudósok szerint nagyon ígéretesek ezek az eredmények, és ez a friss felfedezés.

Az egyik ilyen hatalmas neuron, azaz idegsejt nagyban felelős ezen kiküldött jelekért, és az egyike annak a három eddig nem ismert neuronnak, melyeket eddig nem találták még meg más emlős fajok agyában.

Vagyis ezek kifejezetten ránk jellemzőek éppen ezért valamilyen szinten kapcsolódhatnak a tudatunkhoz, vagy talán éppen ezek felelősek azért, hogy az emberben képes kialakulni a tudat magasabb szintje.

Egy Marylandben található kutatóintézetben tették meg a nagy felfedezést, ám a kutatók egyelőre óvatosságra intenek, és azt mondják, korai még egyértelműen kijelenteni, hogy megvan az emberi tudat.

Ugyanakkor nagyon jó felé kutakodnak, és nem kizárt, hogy a felfedezést hamarosan hivatalosan is megerősítik egy másik tanulmányban. Addig pedig újra és újra átnéznek mindent, és megvizsgálják, hogy ez a dolog hogyan függ össze az emberi tudat működésével.

A neokortex területeihez is kapcsolódik és szoros összeköttetésben áll vele a most felfedezett hálózat. Erről a területről már korábban is úgy gondolták, hogy részben felelős lehet a tudat kialakulásáért az embernél.

Korábban már voltak érdekes véletlenek, és kísérletek, melyek szintén a tudattal kapcsolatosak. Néhány éve egy nőn végeztek el különféle vizsgálatokat, kísérleteket.

Az egyik ilyen kísérlet során ha csak egy rövid időre is, de képesek voltak lekapcsolni a tudatát, azaz egy tudat nélküli élőlényt csináltak belőle.

Azonban azonnal visszakapcsolták azt, nehogy valami visszafordíthatatlan dolgot érjenek el vele, és a beteg beperelje őket. Elméletben tehát már ki és be tudjuk kapcsolni a tudatot anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogyan, és miből áll össze.

A mostani felfedezés ebben segíthet, és megértetheti velünk, hogyan is működik ez az egész.

tudomány technológia technika emberi test tudat elme


Megtekintések száma: 95498





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet