Lehet, hogy megvan, mi törölhette el a Föld színéről a paleoindiánok kultúráját

2017. március 13., hétfő
Ők voltak az amerikai kontinens első népcsoportja, mégis nyomtalanul tűntek el, mintha sosem lettek volna.

A paleoindiánok rejtélye még ma is sok tudóst és régészt foglalkoztat. Ugyanis a népcsoport volt az első nép, mely az amerikai kontinensen megjelent, elterjedt, és hosszú időn át tevékenykedett.

Gíakran Clovis-kultúraként is szokták őket emlegetni. Amiatt foglalkoztatja a kutatókat mind a mai napig, mert nem tudni pontosan, hová tűntek.

Ezt úgy kell érteni, ahogy le van írva. Ugyanis annak ellenére, hogy tényleg hosszú időn át éltek Amerikában, teljesen nyomtalanul tűntek el a Föld színéről, történelmi rételemben egyik pillanatról a másikra, és nem tudják megmagyarázni ennek az okát.

Mit is kell tudni erről az elfeledett Clovis-kultúráról, és mik a lehetséges magyarázatok a nép végzetét tekintve? Ugyanis a tudósok állítása szerint lehet, hogy megvan az ok, ami miatt nyomtalanul eltűntek.

A tudomány mai állása szerint az amerikai őslakosok elődei legalább három hullámban vándoroltak be az Alaszkát és Szibériát valaha összekötő földhídon át.

Nagyvadra vadásztak, jelenlétüket a leletekben pattintott kőszerszámok és mára kihalt állatok csontjai mutatják. A kultúrához tartozó első leleteket az észak-coloradói North Platte folyó mentén 1932-ben találták, amikor felfedezték a mamutcsontok közé ékelődött, vadászatról tanúskodó dárdahegyeket.

Azonban ahhoz képest, hogy ők voltak Amerika első népe, rendkívül kevés lelet maradt fenn róluk, ráadásul nem ismert, hogy mi is lett a nép sorsa.

Ugyanis a kultúra egyik pillanatról a másikra köddé vált, mintha sosem lett volna. Hamar követte egy másik kultúra, a Folsom-kultúra, amely nem volt leszármazottja a Clovis-kultúrának.

A Clovis-kultúra tehát úgy bukott el, és süllyedt el, hogy magával vitt mindent.

Korábban már többször felmerült az a lehetőség, hogy a Clovis kultúrával esetlegesen egy aszteroida becsapódás végezhetett.

Egy néhány évvel ezelőtt közzétett kutatás szerint ugyanis ennek a hatalmas becsapódásnak megvannak még ma is a nyomai, és habár a kráter már nem megtalálható, a szétszóródó aszteroida maradványait ki lehet még mutatni.

Ezt később nagyon sok kutató átvette, és több hasonló tanulmány is született, ám végül nem látták bizonyítottnak a dolgot.

A Geophysical Monograhp Series című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint egyetlen olyan bizonyítékot sem találtak, amely alátámasztaná azokat az eddig hangoztatott elméleteket, amelyek alapján a kultúrával üstökös becsapódása végzett.

A teóriában hívők úgy vélik, hogy a robbanás olyan hatalmas erejű volt, hogy hirtelen és gyökeres változást idézett elő a földi éghajlatban.

A Clovis-kultúrát pedig a földdel tette egyenlővé, így nem volt esélye még csak elbukni sem, lassú hanyatlás útján. A régész szakemberek most ismét úgy vélik, hogy az aszteroida becsapódás elmélete helyes lehet. Ez az egyetlen erő ugyanis, mely y megmagyarázná, miért, és hová tűntek a paleoindiánok.

Észak-Amerika 22 pontján vettek földtani mintát, amelyekből egyértelmű következtetést vontak le.

„A különféle minták változó mértékben ugyan, de szinte kivétel nélkül tartalmaznak olyan rétegeket és kémiai vegyületeket, amelyek csakis földön kívüli körülmények között találhatóak meg ilyen koncentrátumban.”

rejtély rejtélyek történelem elveszett civilizációk


Megtekintések száma: 28934

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet