Lehet, hogy nem is aszteroida becsapódás miatt haltak ki a dínók - új elmélet borzolja a kedélyeket!

2017. szeptember 12., kedd
Egy eddig nem emlegetett elmélet szerint nem a gyilkos aszteroida ölte meg őket 65 millió éve, hanem valami egészen más.

Nem a gyilkos aszteroida volt

A dinoszauruszok 65 millió éve még itt éltek a Földön. hatalmasok voltak, erősek, tollasak, és rendkívül jó ragadozók. Némelyik faj még emellett nagyon okos is volt, mint például a Velociraptor.

Nagyon sokan nem értik éppen ezért, hogy pontosan hogyan történhetett meg az, hogy a dinoszauruszok végül kihaltak. Ha ugyanis ez nem történik meg, még ma is ők lennének a domináns faj a bolygónkon.

Ma a legelfogadottabb elmélet azt mondja, hogy 65 millió évvel ezelőtt egy hatalmas aszteroida vetett véget mindennek, kiirtva az élővilág 90%-át. A fennmaradt fajok pedig a rossz körülmények között egyszerűen éhen haltak.

Az ominózus aszteroida becsapódási helyét meg is találták a Mexikói Öböl környékén, azonban senki sem értette, és érti azóta sem, hogy miért csak az őshüllők pusztultak ki, és a többi élőlény nem.

Új elmélet magyarázhatja a kihalást

Most egy új elmélet magyarázhatja meg, hogy mi történhetett 65 millió évvel ezelőtt, ami véglegesen megpecsételhette a dínók sorsát.Az új teória azt állítja a legújabb kutatási eredményeket figyelembe véve, hogy a dínók csaját maguknak, pontosabban az evolúciós fejlődésüknek köszönhetik saját pusztulásukat.

Arról van szó, hogy a dínók nagyon soká keltek ki a tojásaikból. Ez az inkubációs fázis minden más állatnál hosszabb időt vett igénybe náluk.

Éppen ezért, amikor bekövetkezett a gyilkos aszteroida becsapódása, nem tudott kellő ütemben "visszaszaporodni" a bolygó egyes vidékeire, és ebben a szaporaságban minden állat és élőlény megelőzte akkoriban.

Vagyis a Föld domináns ősi fajából hirtelen egy egyre ritkuló faj lett, mely nem tudott olyan gyorsan szaporodni, mint amilyen gyorsan elhullottak az egyedei.

A Calgary Egyetemen találtak rá olyan dolgokra, amik alapján ki tudták a tudósok számolni, hogy mennyi ideig tart, míg egy dínó tojásból kikel a fiatal egyed.

Ezek a kutatási eredmények azt mutatták, hogy egyes tojásoknak átlagosan 5-6 hónap is kellett ahhoz, hogy kifejlődjön bennük az újszülött dinoszaurusz.

Az az emlősök születéséhez képest irtózatosan sok, és valószínűleg ez pecsételhette meg a sorsukat is.

Míg ugyanennyi idő alatt több generáció is leszületett egy kisebb termetű emlősből, addig dínóból csak egy. A kutatás arra is rámutatott, hogy hogyan alakultak át idővel a dinoszauruszok madarakká, ezáltal egy sokkal gyorsabb szaporodási ciklusra szert téve.

tudomány hihetetlen dinoszauruszok


Megtekintések száma: 142359

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet