Lehet, hogy tényleg a náci aranyvonatot találták meg

2015. augusztus 28., péntek




Kezdik izgalmasan komolyan venni a hatóságok az állítólag megtalált náci aranyvonatot Lengyelországban, Wałbrzych városa már a hadsereg segítségét kéri. Ha az egész felfedezés tényleg nem átverés, az óriási szenzáció lenne: a legendák szerint a hegyek alatti titkos alagutakba beásott szerelvény a Harmadik Birodalom birtokolta kincseket rejti.

[dropcap]A[/dropcap] két felfedező valószínűleg tényleg talált valamit, de hogy mit, az nyitott kérdés. Képviselőjük a Titanic kiemelésével felérő jelentőségű találatról beszél.

A sziléziai Wałbrzychban augusztus közepén egy ügyvéden keresztül érkezett bejelentés a városi önkormányzathoz. Ebben két férfi – róluk egyelőre csak annyi tudható, hogy egy lengyel és német férfiről van szó, akik feltehetően évek óta próbálkoznak a kincskereséssel –, azt állította, hogy megtalálták a nácik sokak által régóta keresett kincses vonatát.

A legenda szerint a vonatot, amely arannyal, drágakövekkel és értékes műtárgyakkal van telepakolva, a Wehrmacht rejtette el a Vörös Hadsereg elől egy azóta sem feltárt alagútrendszerben a második világháború vége felé, Breslau (vagyis Wrocław) közelében. A vonat szállítmányáról semmi biztosat nem lehet tudni, de a beszámolókban még a világ nyolcadik csodájaként emlegetett borostyánszoba mesés kincsei is megjelennek. Az 1945-ben elveszett, felbecsülhetetlen értékű kincseket szintén a háború óta keresik a kincsvadászok, a legújabb elmélet szerint akár ezeket is rejthetik a dél-lengyelországi hegyek.

De mégis hogyan lehetne évtizedekre eldugni egy egész szerelvényt a föld alá? Az tény, hogy a wałbrzychi Bagoly-hegy gyomrában a nácik valóban komoly alagúthálózatot építettek ki a háború vége felé. Ez csak az egyik lett volna a Riese projekt keretében tervezett hét alsó-sziléziai alagútrendszer közül, melyek kialakításába hatalmas energiát fektettek, de egyiket sem tudták befejezni. A hadifoglyok, deportáltak és kényszermunkások által kivitelezett építkezések rendeltetése azóta sem derült ki, a feltételezések szerint fegyvergyárak lettek volna bennük, de elképzelhető, hogy Hitler főhadiszállását is ide akarták telepíteni.

A közeledő Vörös Hadsereg elől a németek több alagutat felrobbantottak vagy vízzel árasztottak el, másokat befalaztak. A hetvenéves legenda szerint a wałbrzychi kincses vonat is egy ilyen mellékvágányon áll valahol a hegy mélyén. Ezt először egy német katona állította 1945 után, az egész legendakör tulajdonképpen ide vezethető vissza. Az állítólag 150 méter hosszú, aknákkal védett, kincsekkel megpakolt szerelvénynek azonban azóta sem sikerült nyomára akadni.

naci-aranyvonat-5

Eddig. A mostani nyilvános bejelentések ugyan nem térnek ki a pontos helyszínre, de ez ebben a műfajban viszonylag érthető megfontolás, miközben a felfedezők látatlanban is 10 százalékot követelnek a föld alatti kincsekből. Ez nyilván nem lesz egyszerű: a lengyel törvények szerint a föld alatti kincsek automatikusan állami tulajdont képeznek, miközben a nácik által elrabolt vagyonokkal foglalkozó szervezetek már megszólaltak: ők abban bíznak, hogy Lengyelország visszaszolgáltatja az eredeti tulajdonosok örököseinek az értékeket – persze csak ha azok valóban léteznek.

hivatalos szervek feltűnően komolyan kezelik az elsőre inkább bulvárkacsának hangzó sztorit, miközben a világsajtó is ráugrott a témára, a Telegraph például percről percre frissülő cikkbenköveti az eseményeket. A város gyorsan leszögezte, hogy a vonat az ő közigazgatási területükön van, az alpolgármester szerdai bejelentésében arra utalt, hogy ő már ismeri is a pontos helyszínt. A helyi hatóságok a védelmi minisztérium segítségét kérték, mert a vonat tele lehet fegyverekkel, alá lehet aknázva, és metángáz felhalmozódása is lehetséges.

Bár a veszélyekre hivatkozva óva intik az önkéntes kincskeresőket is, most nyilván mindenki a Bagoly-hegyet járja. A helyi sajtó tele van találgatásokkal, leginkább arról írnak, hogy a várostól északra, egy ma is használt vasúti pályához kapcsolódó titkos alagútról lehet szó. Még ma is többen emlékeznek rá, hogy ott valamikor valóban volt egy alagút, de a háborúban a németek felrobbantották a bejáratát.

Pedig az még sok mindent rejthet. Elvileg lehet egy elveszett és elfelejtett kisebb szerelvény egy hétköznapi szállítmánnyal egy beszakadt alagútban, egy fegyverekkel teli háborús szállítmány – de akár I. Frigyes porosz király legendás kincsei is.

rejtély rejtélyek kincs kincsek nácik


Megtekintések száma: 12523





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet