Lehetetlen, mégis működik: a NASA térhajtóműve ellentmond a fizika szabályainak

2019. január 23., szerda




A NASA által fejlesztett EmDrive rámutat arra, hogy mennyire nem ismerjük még a világunk és a fizika valódi működését, és összefüggéseit.

A NASA térhajtóműve már évek óta nagy kérdés, és izgalmas projekt az űrügynökség berkein belül. Eleinte sokan egyszerűen nem tartották lehetségesnek a megépítését.

Mert valójában nem is lehetséges, mivel ellentmond a fizikai ismereteinknek. A NASA mérnökei mégis felfedeztek valamit, amin egyértelműen arra utal, hogy a szerkezet működőképes.

Csak azt nem tudják, hogy ez hogyan lehetséges…

De miről is van szó, és miért van ekkora jelentősége a felfedezésnek? Mert valami olyasmire világít rá, amit nem tudtunk az univerzumról, és a világ fizikájáról.

Newton harmadik törvénye – a hatás-ellenhatás törvénye – kimondja, hogy minden hatás egy azonos mértékű, de ellentétes ellenhatást vált ki. Ennek megfelelően nem működhetne a szerkezet, mivel az EmDrive-on nincs semmiféle kivezető, ahol az energiák távozhatnának.

Gyakorlatilag nem lenne szabad, hogy tolóerőt fejtsen ki, a legújabb tesztek során azonban sikerült egy alacsonyabb tolóerőt kifejteni vele.

„Ez olyan, mintha meghazudtolnánk a gravitáció törvényeit, és az elejtett alma felfelé esne a fáról, de nem tudnánk, miért.” – nyilatkozta az egyik szakember a témában.

A tudósok szerint elképzelhető, hogy a szerkezet valamiképp a szubatomi részecskéket hasznosítja, de ezek csak találgatások.

A mostani teszteket és vizsgálatokat a Johnson Űrközpontban végezték el a kutatók. Bámulatos módon valóban tolóerőt tudtak kifejteni. Bár ez a tolóerő elég csekély volt, és jóval kevesebb, mint a mostani űrhajók tolóereje, a felfedezés mégis bámulatos, mert bizonyítja hogy működőképes a térhajtómű.

Képes meghajlítani a teret, és ezáltal még a fénynél is gyorsabb sebességre tehetünk szert. Soha nem tudtuk bizonyítani, hogy ez az elméleten kívül is így lenne, de komoly fizikusok számításai egyértelműen erre utaltak.

Fontos megemlíteni, hogy az EmDrive nem rendelkezik mozgó alkatrészekkel, valamint reakciótömegre sincs szüksége az üzemanyagához.

A jelenlegi szerkezet bár kis tolóerőt produkált, már a működésének ténye bámulatos, mert a fizikán meghazudtolásának elvén működik. Vagyis valamit nagyon nem jól ismerünk a fizikával, és a világegyetemmel kapcsolatban. Sokak szerint a rejtély megoldását valahol a kvantumfizika mély bugyraiban kellene keresni.

A most létrehozott változat egészen pontosan 1,2 millinewton per kilowattot generált. Ez nagyjából 100-szor nagyobb, mint amire az egyik legnépszerűbb alternatív szerkezet, a Napból származó fotonokon vitorlázó űrhajó képes.

Ha valaha egy nagy hatásfokú, működőképes prototípus fog belül elkészülni, melyre alig néhány évet kell már csak várni, akkor az forradalmasíthatja az űrutazást.

Onnantól kezdte képesek lehetünk akár fénysebességgel utazni, vagyis az alig néhány fényévnyire lévő exobolygókat is képesek leszünk elérni, és felkutatni.

A következő lépésben már csak olyan űrhajókat kell készítenünk, melyek lehetővé tennének több évig tartó, csillagközi utazásokat is, és ha minden jól megy, 2050-re már el is készülhetünk egy olyan technológiai háttérrel, mellyel az ember képes lesz kilépni a csillagok közé.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika nasa térhajtómű


Megtekintések száma: 89982





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet