​LEHETSÉGES az időutazás: a tudósok megdöbbentő dolgokat állítanak

2020. július 23., csütörtök
Az emberiség egyik legnagyobb kérdése, hogy vissza lehet-e utazni az időben. Ma már a legtöbb szakember úgy gondolja, hogy nagyon is lehetséges.

Arra is rávilágítottak, hogy hogyan!

Mai fizikai ismereteink alapján nem lehet teljességgel kizárni, hogy az időutazás igenis megvalósítható – papíron legalábbis.

Ezt Stephen Hawking sem tette meg, igaz, a múltba utazás elképzelését egy szórakoztató kísérlettel cáfolta: időutazók számára rendezett egy partit, amelyen sajnos senki sem jelent meg.

William A. Hiscock, a Montanai Állami Egyetem munkatársa szerint a speciális relativitáselmélet egyik következménye az alábbi: minél közelebb halad egy objektum a fénysebességhez, az abban elhelyezett óra annál lassabban ketyeg – ez pedig mindenféle órára, akár a biológiaira is igaz.

Ez azt jelenti, hogy ha egy űrhajóval sikerülne megközelíteni a fénysebességet, belsejében pedig kellemes 1 g-t fenntartani, egy 60 ezer fényéves út megtétele alatt az űrhajósok csupán 40 évet öregednének.

Természetesen egy ilyen expedíció egyelőre technikailag megvalósíthatatlan, és valószínűleg örökre az is marad.Nagyon nagy és fontos kérdés a témában, ami mellett nem is lehet cska úgy elmenni, hogyha valóban létezik időutazás, akkor hol vannak az időutazók?

Miért nem találkozunk még soha velük?

Hiszen ha valaha a “jövőben” erre lehetőség nyílik, akkor nekünk látnunk kellene a jelenünkben ezeket az időutazókat.

Egy lehetséges válasz erre az, hogy amennyiben valakinek sikerülne is elérnie a múltat, valami mindig meggátolná abban, hogy ilyen ellentmondásosnak tűnő tetteket hajtson végre.

Egy másik válasz az, hogy alternatív idősíkok jönnének ilyenkor létre.

Vagyis csak az időutazóhoz viszonyítva változna meg a múlt.

Einstein azt is kijelentette, hogy a gravitáció akkor jön létre, amikor egy test tömegéből adódóan meggörbíti a téridőt – minél nagyobb egy tömeg, annál jobban meghajlítja a teret, és annál lassabban telik körülötte az idő.

Bizonyos objektumok már olyan gravitációval rendelkeznek, hogy még a fény sem képes elmenekülni előlük: ezek a fekete lyukak.

Mi a helyzet, ha ez a görbület önmagába tér vissza?

Elméletileg egy megfelelően hajló féregjárattal megoldható lenne a gyors időutazás, egy ilyen üreg ráadásul akár a múltba és a jelenbe is vezethetne.

A kérdés rengeteget foglalkoztatja az elméleti fizikusokat, persze itt is érdemes kiemelni: számos, egyelőre megoldhatatlan kihívással és kevéssé ismert tényezővel van dolgunk.

Ennek ellenére egyes kutatók úgy gondolják, hogy idővel képesek lehetünk magunk is féreglyukakat létrehozni, melyeket aztán időgépekként használhatunk.

Igaz, Gaurav Khanna, a Dartmouthi Massachusetts-i Egyetem fizikusa szerint hasonló szerkezet csak egy végtelen tömegű, hőmérsékletű és nyomású objektum segítségével alkotható meg – nem valószínű, hogy ilyen létezik.

Abban bízhatunk, hogy ahogy fejlődik a tudomány és a technológia, idővel kiderítjük majd, mik azok a faktorok, amelyek meggátolhatják, vagy éppen lehetővé tehetik az időutazást.

Forrás: 24.hu


Megtekintések száma: 16365

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet