Lélegzetelállító képek a Szaturnusz gyűrűiről

2017. február 4., szombat




Elképesztő meglepetés képek kerültek elő a gyűrűrendszerről.

A Cassini űrszonda rengeteg képet készített a Szaturnuszról, és annak gyűrűiről korábban, most azonban olyan extra képeket küldött, amin akadnak meglepetések is.

Ugyanis olyan gyönyörű, és részletes ez a néhány kép, hogy ilyen közelről, ilyen jó minőségben, és ilyen szögben még nem láthattuk ezeket a gyűrűket.

Az űrügynökség hivatalos oldalán megjelent közleményben azt emelik ki, hogy korábban nem készültek ennyire részletes felvételek az említett gyűrűkről.

Bár a Cassini 2004-es helyszínre érkezésekor még a mostaninál is közelebb kerültünk ezekhez, akkor csak a hátulról megvilágított részeket kapták lencsevégre, mégpedig rövid expozíciós idővel, így az akkor készült fotók meglehetősen sötétek és zajosak voltak.

Ezeken a most közzétett új fotókon viszont a nap által megvilágított gyűrűket kapták lencsevégre, így a fényben gazdag felvétel sokkal részletesebbé vált, és minden pontja jobban kivehető.

Közel 550 méteres részletességig mennek ezek a képek, vagyis egy kisebb felhőkarcolót is észre lehetne venni egy-egy pontként a gyűrű rengetegében.

A küldetése utolsó előtti szakaszában készítette ezeket a képeket a Cassini, amikor a fő gyűrűrendszer közelében járt.

Tényleg nagy meglepetést okozott azzal, hogy elképesztő minőségűek lettek a képek, ráadásul pár hónap múlva indul a szonda utolsó szakasza, mely során összesen 42 megkerülési manővert végez.

Ezen megkerülési manőverek során még a gyűrűk közti résekbe is be-be pillanthatunk majd általa, soha nem látott képeket készítve a gyűrűk közeli részéről.

érdekes érdekesség űrkutatás csilalgászat


Megtekintések száma: 43089





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet