Lélegzetelállító videó mutatja be Grönland olvadó jégtábláit! Nagy a baj!

2018. január 25., csütörtök




Grönland drasztikus olvadásának sokkoló folyamata...

Grönland jege egyre olvad. 

Ráadásul igen drasztikus mértékben, ami azt vonatja magával, hogy néhány éven belül a tengerek szintje 6-7 métert is emelkedhet ennek következtében.

Ez annyit jelentene, hogy rengeteg embernek - egyes becslések szerint legalább 100 milliónak első körben - kellene új otthon után néznie, hiszen a partmenti városok nagy részét elöntené a betörő tengervíz.

Ha ez az olvadás végbemegy, és teljesen befejeződik, a Földünk arca meg fog változni, örökre.

Az olvadó jégtömeg végső soron még magát a Golf-áramlatot is leállíthatja, ami akár egy kisebb jégkorszakot is eredményezhet Európa-szerte, addigra azonban már késő lesz, és a partokat elönti a víz.

Timo Lieber látványos fotósorozatokat szokott készíteni, ráadásul olyanokat, amiknek mondanivalója van.

Legutóbb éppen Grönland, és a bolygó törékenységét bemutató képeket tett közzé. Ezeken jól látszik, hogy Grönland mekkora veszélyben van, és milyen nagymértékű az olvadás.

Láthatóak a képeken az egyre csak hízó, olvadt jégből álló tavak, melyek egyre csak duzzadnak, valamint az egyre csak szaporodó repedések, törések a jégfelszínen.

A fotós képeit a Cambridge-i Egyetem sarkkutató intézetével, a Scott Polar Research Institute-tal együttműködve készíti, sőt, a jégrengeteg közepén lévő táborukat is több alkalommal meglátogatta.

Sokak szerint már most is elkéstünk a Föld, és a sarkok megmentésével, és a folyamat már aligha visszafordítható.

Szép lassan majd teljesen elolvad minden, és Grönland zöldbe borul, és egy új világ köszönt a bolygóra. Az évi 380 tonnányi jég elvestésével még a mi életünkben teljesen meg fog semmisülni a sarkvidék.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány természet kataklizma klímaváltozás felmelegedés olvadás


Megtekintések száma: 32245





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet