Lengyelország legalizálta a marihuána orvosi felhasználását!

2017. június 24., szombat




Elsöprő többséggel szavazták meg a törvényt. Hamarosan további országok követhetik? Mi van Magyarországgal?

Úgy tűnik, hogy nem lehet megállítani a marihuána orvosi felhasználásának jövőjét, és hamarosan minden európai országban legalizálhatják.

A lengyelek épp most fogadták el a törvényjavaslatot, ami az orvosi felhasználásáról szólna. Ez pedig utat nyithatna az újfajta orvosi eljárások számára.

A javaslatot a 460 tagú alsóház 440 képviselője támogatta, ketten ellene szavaztak, míg egy lengyel honatya tartózkodott. A szabályozás értelmében az importált kannabiszból előállított termékek fogyasztása akkor számít legálisnak, ha ezt orvos rendeli el.

Eredetileg az ügy még 2015-ben kezdődött, akkor lángoltak fel az indulatok, ugyanis egy varsói gyermekklinika orvosát marasztalták el, mert kannabisszal kezelte az epilepsziás fiatalokat.

A kannabiszról ugyanis ma már rengeteg független, és amerikai kutatás is igazolja, hogy hatásos lehet az epilepsziával szemben, sőt, egyes kutatások szerint komoly daganatellenes hatásai is vannak.

A törvényjavaslatot még a lengyel felsőháznak, a szenátusnak is el kell fogadni, valamint az államfőnek aláírni, ezután lesz jogerős.

Ennek ellenére szinte biztos, hogy legalizáció lesz a vége a dolognak. Ez megindíthatja a szélesebb körű legalizációt az egész Európai Unióban, köztük idővel akár Magyarországon is.

Nálunk a kérdés még mindig csak elvétve része a közbeszédnek, bár tavaly legalább egy szakmai konferenciát szerveztek róla.

Ezen változtatna a 2016-ban indult és jelenleg bejegyzés alatt álló Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület, ami azt tűzte ki céljául, hogy "elősegítsék a kannabisz növénnyel és annak hatóanyagaival végzett hivatalos orvosi és gyógyászati alkalmazások terjesztését".

Sokak szerint a gyógyszeripar nem véletlen adott zöld utat néhány éve a komolyabb jutatásoknak, mivel jelentős mennyiségű pénzt láttak benne.

Hiszen mással nem magyarázható az, hogy már évtizedek óta köztudott a kannabisz számtalan kedvező hatása, melyről nem akartak tudomást venni.

A GW Pharma a kannabisz alapú gyógyszeripar eddigi egyik legnagyobb gazdasági nyertese lett, miután Nagy-Britanniában lehetőséget kaptak arra, hogy gyógyszergyártáshoz egy titkos helyszínen ipari mennyiségben marihuánát termesszenek.

A kannabisz alapú gyógyszerek legális alkalmazása jelenleg főleg a nagy fájdalommal járó, viszonylag ritkább betegségek esetében merül fel.

Ez a jövőben jelentősen megváltozhat, és az epilepszia és a rák ellen, valamint az Alzheimer-kórral szemben is alkalmazhatják bevált kezelésként.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség egészség orvostudomány egészség megelőzés egészségügy kannabisz


Megtekintések száma: 108244





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet