Leprások a mókusok Angliában: vigyáznunk kellene, vagy a félelem megalapozatlan?

2016. november 14., hétfő
Nemrég derült ki, hogy közel minden mókus hordozhatja a leprához köthető két kórokozó valamelyikét. A mókusállományra komoly veszély vár, de vajon nekünk, embereknek is van okunk félni?

Bombaként robbant a hír, amin nemrég mindenki megdöbbent. A lepra újra felütötte a fejét, méghozzá egész Angliában.

A kutatók szerint valamilyen szinten mindvégig jelen volt, és lappangott az állatállományban, egész pontosan az Angliában élő mókusok populációjában.

A lepra a régi idők egyik legcsúnyább betegsége volt, és egyenlő volt a halállal, mivel nem tudták gyógyítani.

A bőrt és a környéki idegeket támadja meg, gyors lefolyású, erősen fertőző kórság, amely a bőrön göböket képez, majd megtámadja az idegeket és a zsigereket is.

Nemrégiben több mókusban is felfedezték a lepra két kórokozóját, sőt, megbetegedett állatokat is találtak már.

A lepra száz éve eltűnt Európából, de csak az emberek körében, a természetben megmaradt, így több álalt, mint például a mókusok hordozták tovább.

Most ugyanazt a kórokozót találták meg, az angliai, írországi és skóciai vörös mókusoknál, amely az embereknél is leprát okoz. A kutatócsoport Stewart Cole és Anna Meredith vezetésével a régió 110 mókusánál végzett DNS-tesztet, amellyel a Mycrobacterium leprae és a Mycobacterium lepromatosis nevű kórokozók jelenlétét kutatták.

A kutatók legnagyobb megdöbbenésére tehát kiderült, hogy egy ilyen kórokozó akár évszázadokon át képes fennmaradni a természetben anélkül, hogy bármilyen nyoma lenne.

Külön aggasztó, hogy az embereknél is leprát okozó kórokozó található meg ezekben az állatokban tömegesen nagy számban. A kérdés az, hogy mennyire kellene aggódnunk?

Bár a mókus populáció várhatóan jelentősen megcsappanhat a lepra feltűnése miatt, az emberre nem jelentenek túlzottan nagy veszélyt az orvosok és szakemberek szerint.

Elméletben ugyan megvan az esélye, hogy akik túl sokat érintkeznek az állatokkal, azok megfertőződhetnek, de a kór ma már nem halálos, van rá gyógymód igaz nagyon intenzív kezelés szükséges hozzá, akár több éven keresztül.

Ráadásul azért sincs különösebb okunk félni, mert egyes tudományos kutatások szerint az emberek valamiért immunisak a lepra kórokozója, és ez az immunitás az emberek 95%-át érinti, vagyis az emberek nagyon nagy része nem tudja elkapni a betegséget.

egészség betegség betegségek egészség megelőzés


Megtekintések száma: 25260

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet