Lesoványodott jegesmedve fotója sokkolja a világot!

2015. szeptember 16., szerda




A jég olvadása miatt egyre szűkül az állatok élőhelye, ezért sebezhetőek. A nemrég készült fotó ékes bizonyítéka annak, hogy van globális felmelegedés, és komolyan veszélyezteti az ökoszisztémát.

[dropcap]A[/dropcap] lesoványodott jegesmedvéről Kerstin Langenberger fotós készített fényképet a Spitzbergákon, majd közzé is tette azt a Facebookon. A szigetcsoporton kutató tudósok szerint bár a jegesmedve-populáció stabil, egyre gyakrabban lehet látni lesoványodott nőstényeket – írja az IFLScience.

Lengenberger azt írta: a gleccserek és a jégmező évről évre zsugorodik. Igaz, látott nagyon jó karban lévő jegesmedvéket, de sok elpusztult és éhező állatot is.

ehezo-jegesmedve

Rájött arra is, hogy az egészséges példányok többsége inkább hím, hiszen ők több időt töltenek magányosan a táplálékban gazdag jeges területeken. A nőstények ezzel szemben a szárazföldön fészkelik be magukat a bocsukkal, ahol lesoványodnak.

jegesmedvek

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a jegesmedvéket a vörös veszélyeztetettségi kategóriába sorolja. A jég olvadása miatt egyre szűkül az állatok élőhelye, ezért sebezhetőek. 45 év alatt harmadával csökkent a létszámuk. Az olvadásnak pedig drámai következményei lehetnek a jegesmedvékre nézve az elkövetkezendő 50-100 évben az IUCN szerint.

globális felmelegedés tudomány


Megtekintések száma: 6732





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet