Lesújtó hírt közölt a koronavírus-vakcináról a WHO: csak ekkorra várható hatékony védőoltás

2020. május 5., kedd




Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs esély rá, hogy 2020-ban elkészül a koronavírus elleni védőoltás, sőt, a szervezet Globális Járványriasztási és Válaszadási Hálózatának (GOARN) elnöke szerint a vakcina még a következő év végéig sem lesz kész.

Lesújtó kijelentést tett a WHO járványügyi hivatalának az elnöke, aki szerint a koronavírus elleni vakcina nem készül el 2021 végéig – írja a Portfolio a CNBC alapján. 

Dale Fisher ragaszkodna egy jól felépített ütemtervhez, aminek vannak fázisai (fázis I, fázis II, stb.), mivel szerinte minden más vakcina esetében el kell végezni olyan vizsgálatokat, amelyek a későbbiekben garantálni tudják a védőoltás eredményességét és biztonságosságát. T

ovábbá az elkészülő védőoltások egész világra kiterjedő elosztásával kapcsolatban is kérdéseket vetett fel a szakértő.

Fisher hangsúlyozta, megpróbálják elérni a 2021-es célt, de jelenleg még a fázis I vizsgálatokat folytatják, de így is tervezték, hogy április-májusra végeznek az első lépésekkel, ezután kipróbálják embereken is a védőoltást, hogy tudják, biztonságos-e.

A szakértő Donald Trump hétvégi nyilatkozatára is reagált, amelyben az amerikai elnök év végére jósolta a vakcina kifejlesztését: Dale Fisher ezt a végdátumot korainak nevezte.

A Gilead Sciences remdesivir gyógykészítménnyel kapcsolatos vizsgálatok egyelőre ígéretesnek tűnnek, és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már meg is adta az engedélyt az orvosoknak, hogy sürgős esetekben, súlyos betegeket kezelhetnek a remdesivirrel. Fisher azonban a remdesivirrel kapcsolatban is szkeptikus – a szer pozitív hatásai ellenére –, elmondása szerint ez a készítmény még közel sem jelenti a megváltást.

A szakértő azt is elmagyarázta, hogy a járvány leküzdéséhez mindenképp szükség lenne egy Covid-19 elleni védőoltásra, mivel szerinte a természetes nyájimmunitás nem volt megfelelő választás a gyógyulásra. 

Fisher szerint amíg nem fejlesztik ki a vakcinát, addig mindenkinek be kéne tartania az óvintézkedéseket, azaz legfőképpen a távolságtartást, a védőeszközök használatát, illetve az otthonmaradást.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 48119





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet