Létezhetett El-dorado, a legendás aranyváros?

2023. június 23., péntek




A Dél-Amerika dzsungeleinek sűrűjébe burkolózó legendás ősi aranyváros romjait évszázadokon keresztül kutatták, de soha senki nem lelt rá. Vágyálmot kergettek, vagy valóban létezett El-dorado, és a mesés kincsek?

El-dorado legendája

Nem sokan tudjék, honnan is ered a legenda, és hogyan alakult ki Ek-dorado meséje, mely később hiteles történet lett, és kalandorok ezrei tették fel az életüket arra, hogy megtalálják a legendás aranyvárost.

Eldorádó mitikus ország Dél-Amerikában, amelyet a felfedezők és kalandorok a bennszülöttek elbeszélései alapján az Amazonas és Orinoco közti vidéken, azon belül is pedig annak keleti részében, Guyana határainál, az Ojapock forrása körül keresték. 

A legenda szerint ország közepén, a Guatavita-tó – más forrásokban Parime tó – partjain áll egy város, Manoa del Dorado, amelynek házait arany borítja, útjai pedig drágakövekből van kirakva.

Ide menekültek az inkák utódai, akik nap, mint nap friss aranyporral hintették be testüket.

A szóbeszéd hatására, amelyet Francisco de Orellana spanyol felfedező terjesztett el, több utazó indult Dél-Amerikába. Az arany 1600-as évek óta az azonnali meggazdagodás szimbóluma. A Dorado spanyol jelentése „arany” vagy „aranyozott”, maga az Eldorádó jelentése pedig: „tiszta arany”. 

Expedíciók

Rengetegen a nyomába eredtek már a városnak, de soah senki nem találta meg. Expedíciók vesztek oda, életek mentek tönkre, karreirek törtek derékba miatta. 1540 februárjában két spanyol konkvisztádor, Francisco de Orellana és Gonzalo Pizarro vezetett expedíciót az ecuadori Quitóból keletre.

Mélyen behatoltak már az esőerdőbe, amikor kezdtek kifogyni készleteikből. Több mint háromezren haltak éhen. Ekkor döntöttek úgy, hogy Orellana továbbhajózik a Napo folyón élelmet keresni, míg Pizarro, aki szerint az expedíció csődöt mondott, a többi túlélővel hazatért Quitóba. Bár Orellana nem találta meg a híres aranyvárost, mégis hírnevet szerzett magának, mint az első európai, aki végighajózott az Amazonason.

1595-ben Sir Walter Raleigh felfedező több mint 600 kilométert hajózott lefelé az Orinoco folyón. Hiába gyötörte éhség, betegség, és többször volt a halál torkában, Eldorádót nem sikerült megtalálnia – pedig kétszer is megpróbálta.

Aranytárgyak a tó mélyén?

"Az arany a legnagyszerűbb minden dolgok között...,” - írta Kolumbusz. „Akinek arany van a birtokában, az megszerezhet mindent, amit csak kíván. Őszintén szólva, aranyért a lelke is bebocsátást nyerhet a Paradicsomba." Ez a szemlélet volt az, mely 1492 után, amikor Kolumbusz először szelte át az Atlanti-óceánt, útnak indította a spanyolokat az Újvilág meghódítására.

Visszatértekor rengeteg dolgot mesélt, és Európa-szerte meg is indult az arany utáni sóvárgás: ez volt a nagy aranyláz kezdete.

Az aztékok és a maják felhalmozott artanykészleteit ezért történelmi léptékben nézve pillanatok alatt szétlopták.

A spanyolok a bennszülöttektől hallottak először a Guatavita-tónál egykor szokásos szertartásról, melynek során aranytárgyakat dobáltak a tóba.

Rengeteg elmélet született arra, hogy amérhetetlen kincs a Guatavita-tó mélyén rejtőzött.

Hernando Perez de Quesada, Új-Granada meghódítójának egyik fivére volt az első, aki megpróbálta felkutatni a tó mélyén fekvő kincseket. 1540-ben a száraz évszakban, embereit munkára fogta, és tökhéjjal merték ki a tó vizét. Háromhónapnyi türelmes munkával sikerült a vízszintet körülbelül három méterrel csökkenteniük.

Végül soha nem érték el az áhított kincseket így nem derült ki, hogy valóban van-e a mélyén egyáltalán bármiféle arany. A legendás aranyvárosról tovább terjengtek a különféle mendemondák, de senki sem volt biztos abban, hogy egyáltalán létezett, vagy hogy a város által felhalmozott kincs létezik-e.

Sokak szerint a Guatavita-tó partján élő nép alkotta város lehetett El-dorado, melynek meséjét alaposan kiszínezték, hatalmas aranyból készült épületekről beszámolva. A város tehát talán létezett, de sohasem találhatták meg, mert hamis képet írtak le róla.

Egy másik elképzelés szerint még mindig ott van az áthatolhatatlan dzsungelekben, és arra vár, hogy újra emberek lépjenek az arany birodalmába.

rejtély rejtélyek történelem kincs kincsek el dorado


Megtekintések száma: 75120





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet