Létezik egy falu, ahol mindenki magyarul beszél, és 1000 kilométerre van tőlünk

2022. november 25., péntek




Egy teljesen idegen környezetben megmaradt magyar csodáról beszél a világ. Az egykori ezer éves magyar birodalom egy utolsó, elmorzsolt könnycseppje ez a falu!

Azt gondolná az ember, hogy a Trinanoni békeszerződés után külföldre szorult magyar falvak mára már kihaltak, és csak néhány száz kilométerre tőlünk lelhetők már csak fel.

Ezért sem tudnak sokan mit kezdeni azzal a magyar lakta és magyarul beszélő faluval, mely a Fekete-tengertől néhány kilométerre található.

A TV2 stábla Vujity Trvrtkoval látogatott el ebbe a hihetetlen, magyarok uralta "ozásiba". Erre a piciny szigetre, ahol Magyarországtól csaknem 1000 kilométerre még felcsendül a magyar nóta.

Lakói katolikus magyarok, csángók. Mindenki érti és beszéli a magyar nyelvet.

Talán ez a legkeletibb, egyelőre még érintetlen magyarok által lakott település, amiről a román miniszterelnök-helyettes (Kelemen Hunor) sem tudta, hogy létezik.

Ez a félezres falucska teljesen magyar lakta hely. Mint egy kis megmaradt csoda, az egykori ezer éves határtól néhány száz kilométerre.

A tengermelléki magyarokkal a Tv2 stábja találkozott is. A csángóföldi magyarok által lakott piciny falu szinte mesebeli.

A nagy "verekedés" - így nevezték sajátosan ott a világháborút - tömegével indultak megy a csángóföldi magyarok keletre, a tenger felé. Hatalmas szekerekkel indultak útnak a családok, és azok, akik már éheztek, és túl ridegnek tartották a körülményeiket.

Így születhetett meg az a pici település, ahol a Vujity Tvrtko is járt.

Rengeteg itt az ortodox hívő, és sok a muzulmán dzsámi, azonban egyetlen templom van, ami katolikus, ez a mi tengermelléki magyarjaink temploma.

A temetőikben elrománosított magyar nevekkel találkozhatunk. A keresztfák mögött ott magasodik a katolikus templom.

Minden képzeletét felülmúlta az odaérkező stábnak az, hogy MINDEN ember magyarul beszélt a faluban.

A falubeliek közül sokan elmondták, hogy az első nagy verekedés után a magyarok egy része itt kötött ki, mivel a román államtól földet kaptak. Először csak 3-4 ember és család emelt itt házat, majd a második nagy verekedést követően elkezdett kialakulni a falu.

Oituz faluja tehát az ezer éves Magyarország egyfajta lenyomata. Egy emlék. Sokan pedig úgy tartják, hogy az egykori Nagy Magyarság elmorzsolt, távolra gördülő könnycseppe.

OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen magyarország magyarsag magyarok ősimagyarok


Megtekintések száma: 262521





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet