Létrehozhatták az első feketelyukat egy kutatólaborban!

2017. június 2., péntek




Szenzációs áttörés a fizikában: sikerült egy feketelyukat röntgenes lézersugárral létrehozni.

A tudományban egyedülálló módon most elsőször hoztak létre mesterségesen feketelyukat.

Korábban a CERN esetében már számoltak be arról, hogy miniatűr feketelyukakat tudtak generálni, ám ezek egy mások folyamat melléktermékei voltak.

Ráadásul olyan parányiak, hogy gyakorlatilag egyetlen milliszekundum tört része alatt meg is semmisültek.

A mostani eredmény azonban sokkal messzemenőbb, és döbbenetesebb. Arról van szó ugyanis, hogy röntgen alapú lézersugarakkal hoztak létre szándékosan, előre eltervezetten ilyen feketelyukat.

Ráadásul ehhez a világ legerősebb röntgenes lézersugarát kellett létrehozni.

Azonnal felmerült a kérdés: nem veszélyes-e az hogy a kutatók feketelyukakkal kísérletezgetnek? A válasz az, hogy nem. Legalábbis ezen kísérlet egyáltalán nem jelentett veszélyt, mindazonáltal a jövő feketelyuk kísérletei komoly aggodalmakat válthatnak ki az elemzőkből.

A jelen állás szerint létrehozott első mesterséges feketelyuk ugyanis más természetű feketelyuk volt, mint az űrben létező változatok. Ez ugyanis nem szívott magába anyagot, "csak" elektronokat vonzott maga köré, illetve magába.

Az egész egyetlen másodpercig tartott, majd ezt követően a feketelyuk egyszerűen felrobbant.

Óriási jelentősége lehet ennek. Nem csak arról van szó, hogy megismerhetjük idővel a feketelyukak működését, de alapjaiban véve az univerzum létrejöttéhez is közelebb kerülhetünk, vagy modellezhetjük a világegyetem jövőjét is.

Sőt, még az orvostudományban is hasznát vehetjük, ugyanis új szintekre emelheti a vírusok és baktériumok kvantumszintű vizsgálatát, és kutatásait. Ez pedig azt jelenti, hogy hatalmas horderejű felfedezések várhatóak.

Talán több tucat gyógyíthatatlan betegségre találhatjuk meg a feketelyukak segítségével a gyógymódot.

Ugyanakkor felhívták a szakemberek a figyelmet arra, hogy nagyon-nagyon óvatosan kell eljárni a további feketelyuk kísérletekkor.

Teoretikusan - azaz elméletileg - ugyanis megvan rá az esély, hogy előbb vagy utóbb olyan feketelyukat hoznak létre a fizikusok, amit nem tudnak majd kontrollálni, és egyszerűen felfalhatja majd a világunkat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen fizika kvantumfizika feketelyukak


Megtekintések száma: 115892





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet