Lézerfegyver, mely képes lyukat vágni repülőkön, hajókon, és gyakorlatilag bármin!

2021. augusztus 6., péntek
A Brit Védelmi Minisztérium fejlesztése szinte bármilyen fémet képes elvágni, szétolvasztani.

Szinte Star Warsba illő lézerfegyver prototípus látott nemrég napvilágot, melyek az Brit Védelmi Minisztérium fejlesztett ki.

Már korábban is beszámoltunk arról, hogy egyes nemzetek irgalmatlan nagy összegeket fektettek abba, hogy a jövő évtizedeire olyan versenyképes fegyverrendszerek fejlesszenek ki, melyekkel nagy esélyekkel lehet labdába rúgni a jövőháborúiban.

Leginkább a Britek tartották prioritásnak ezt a dolgot, az amerikaiakkal karöltve, akiknek talán már évtizedekkel ezelőtt megvoltak ezek a lézerfegyver rendszerek, legalábbis egyes összeesküvés elméletek szerint.

A fejlesztések már zajlanak egy ideje titokban, és különféle eszközöket tesztelnek. Ezek jó része repülőkre, vadászgépekre szerelhető, és ha kiforr a technológia, akkor a brit légierő fogja majd őket használni vadászgépein.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy nem állnak messze egy ténylegesen bemutatható prototípustól: most eljött az idő, és azt kell mondanunk, hogy látványosabb, mint bármi, amit eddig láttunk!

A lézerfegyver az elmondások alapján képes komplett vadászgépeket, repülőket "kettévágni" a levegőben, és hajókat meglékelni.

Az előzetesen kiszivárgó információk alapján ezek a lézerfegyverek nagyon pontosak, és képesek már egészen nagy távolságokból likvidálni az ellenséget. Szinte minden fémet képes szétvágni, vagy megolvasztani, így nincs elháríthatatlan akadály egy ilyen lézerfegyverrel szemben.

Egy kísérlet során - melyről egy igen látványos videó is készült - egy 82 mm-es bombát semmisítenek meg lézerfegyver segítségével.

A Védelmi Minisztérium szerint az előrelépés azért nagyon fontos, mert a jövő évtizedeiben mindenképpen le akarják váltani a rakétákat a vadászgépek és a hajók esetében erre a korlátlan energiaforrásra, mellyel egy kis túlzással bármennyi "lőszer" kilőhető.

Persze a hírek szerint ennek a technológiának is bőven lesznek korlátjai, hiszen a lézeres rendszer nagy energiát felhasznál, de mégis kifizetődőbb, mint a kilőtt rakétákat újratölteni a vadászgépeken. Ráadásul sokkal pontosabban is lehet vele célozni, és a célpontot megsemmisíteni anélkül, hogy a környezet sérülést szenvedne el.

A kutatások előrevetítenek még 5-10 év fejlesztést, tökéletesítést, így a korábbi hírekkel ellentétben leghamarabb is valamikor 2025-ben találkozhatunk velük háborúkban.

Azonban ez egy új, sci-fi szerű űrháborús eszköz és fegyvertárat eredményezhet, és talán a következő évtized nagy légi csatái kísértetiesen hasonlítani fognak majd a Star Wars filmekben látott űrcsatákra.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 258942

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet