Limitálva lehet, hogy meddig élhetünk?

2016. október 7., péntek




Talán nem véletlen, hogy nem tudunk 100 évnél több ideig élni. Egy új kutatás szerint limitálva lehetünk biológiailag, így 115 évnél nem tud tovább élni az emberiség átlaga

Biológiailag csak 115 évig vagyunk képesek élni. Erre jutott most egy új kutatás, mely azt vizsgálta, hogy az ember átlagban miért csak 100-115 évig él maximum.

Persze vannak kirívó esetek, hiszen a legidősebb jelenleg élő férfi 145 éves. Mbah Gotho, az indonéz férfi 1870. december 31-én született.

Ezek az esetek azonban nem hétköznapiak, hanem különlegesek.

Az emberi átlagéletkor egy rendkívül érdekes kérdés volt mindig is. A 19. századtól az emberi átlagéletkor jelentősen emelkedni kezdett, az orvostudomány fejlődésének és a higiénia elterjedésének köszönhetően.

Azonban az utóbbi évtizedekben azt vették észre a statisztikusok, népességkutatók, mintha elérte volna a maximumot, és nem nagyon nőne tovább.

Sok kutató ezért úgy véli, biológiailag ennyi év, ennyi „kilométer” van belénk programozva.

Az emberi szervezetnek van egyfajta életciklusa, egy működési íve, ami 60 éves kortól lassan elkezd leállni. Ezért van az, hogy 115 évnél nem vagyunk képesek tovább élni.

Sőt, az utóbbi évtizedek különböző mesterséges élelmiszereinek és vegyszeres kozmetikumainak köszönhetően az átlagéletkor először a történelem folyamán újra csökkenni kezdtet.

Ezzel a különleges elmélettel ugyanakkor nem minden tudós ért egyet. Sokan azt gondolják, hogy az emberi szervezet sokkal tovább is képes lehet élni.

Nemrégiben elkezdték vizsgálni egy program keretében azt, hogy a 100 év felettiek agyában milyen eltérések vannak az átlagemberekéhez képest.

Meg vannak ugyanis győződve arról, hogy az emberi test ezekben az esetekben különleges, és ha rá tudnak jönni a dolog nyitjára, talán képesek leszünk egy napon úgy módosítani az emberi élettartamot, ahogyan mi akarjuk.

A testünk elméletben képes lenne akár 2-300 évig is élni, ehhez azonban komoly genetikai beavatkozásra lenne szükség, amire még nem vagyunk felkészülve sem etikailag, sem technológiailag.

tudomány érdekes érdekesség egészség emberi test rekordok rekord


Megtekintések száma: 26527





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet