Ma feltétlen nézz fel az égre este, ugyanis olyan szuperholdat fogsz látni, amit 18 évig nem fogsz tapasztalni

2016. november 14., hétfő




A szokatlanul erős szuperhold jelenség legutóbb 1948-ban volt. Majd 70 év után azonban november 14-én este újra látható lesz, és az előrejelzések szerint bámulatos lehet.

Érdemes lesz tehát az eget figyelni, ugyanis ha szerencsénk van, akkor egy gigantikus szuperholdnak lehetünk majd szemtanúi.

Ha olyan helyről tudjuk megszemlélni, ahol közel lesz a Hold a horizonthoz, akkor óriási vérholdként fog az éj sötét egén vörösleni majd.

De miről is van szó pontosan, és mit is takar a szuperhold kifejezés?

Nos, a Hold nem szabályos kör, hanem egy elnyújtott ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, ennek megfelelően van, mikor közelebb, és van, mikor messzebb van tőlünk.

A földközelnek hívott pont 48 280 kilométerrel közelebb van, mint a földtávol, ezért aztán az ilyenkor esedékes telihold 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb lehet.

30%-os fényerősödés várható a Hold fényében, és körülbelül negyedével nagyobbnak is fog látszani az égbolton, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy rengeteg légköri jelenség elnyomhatja az élményt.

Például felhős égbolton semmit sem fogunk látni, vagy sűrűn lakott nagyvárosokban sem lesz olyan a szuperhold látványa, ami maradandó lenne.

Ennek ellenére érdemes este mindenkinek az égre tapadnia, hátha szemtanúja lesz ennek a ritka jelenségnek, melyet legközelebb csak 18 év múlva, azaz 2034. november 25-én láthat újra!

tudomány érdekes érdekesség természet csillagászat


Megtekintések száma: 28555





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet