Magyar ivókút találmány oldhatja meg az ivóvizek problémáját!

2018. november 13., kedd
A fővárosban az egyre forróbb nyarakat tovább fokozza a nagyvárosokban tapasztalható hősziget-hatás.

Vagyis az a jelenség, hogy az épített környezet és a gyér növényzet miatt néhány fokkal melegebb van, mint a városon kívüli zöldterületeken.

A hőségben az emberi szervezetnek fokozódik a folyadékigénye, és fontos, hogy időnként lehűtsük a testünket.

A fővárosban 150 méterenként találhatóak tűzcsapok, amelyekből jó minőségű, iható víz folyik, vagyis alkalmasak arra, hogy ivócsappá alakítsák őket.

Az ivócsap-projektet négy egyetemista lány (Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia és Zoletnik Zsófia) találta ki és valósította meg, gépészmérnökök és kivitelezők segítségével.

Az első ivócsapot 2013-ban készítették el, majd ugyanezen év nyarán fesztiválokon tesztelték: itt bebizonyosodott számukra, hogy az emberek merik használni őket, mernek inni a tűzcsapokból.

Innentől kezdtek el intenzívebben dolgozni az ötletükön.Megkeresték a fővárosi önkormányzatot és vízműveket, mint a projekt kulcsfontosságú érintettjeit.

Aztán magát a lakosságot is bevonták az ivócsap tesztelésébe, hírének terjesztésébe, és meghallgatták visszajelzéseiket.

A csapat az első prototípusokat a saját zsebpénzéből csinálta 2013-ban. 2014-ben a következő 11 darab elkészítéséhez pedig pályázati pénzt nyertek a Smart City Lab pályázat keretein belül.

2015-ben az ivócsapokat előfinanszírozással készítették el.

Mára egyre több város vezetése érdeklődik az ivócsapok iránt: pl. Oroszlányban, Pécsen, Zalaegerszegen és Veszprémben is szereltek már fel csapokat, és további hazai és külföldi városok is érdeklődnek irántuk.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen magyarország


Megtekintések száma: 33463

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet