Magyar kutatók fedeztek fel valamit a földön kívül!

2017. május 19., péntek
Az emberiség és a Naprendszer kozmikus múltjának megismerésében játszat óriási szerepet.

Magyarok szerepelnek újra a tudományos címlapokon, ráadásul egy igen meghatározó felfedezés kapcsán.

Kiss Csaba MTA csoportja A Hubble és más távcsövek adatai alapján fedeztek fel valamit, ami eddig elkerülte még a NASA szakembereinek figyelmét is.

Ez a felfedezés sokat hozzá tehet a Naprendszer keletkezési modelljéhez.

Arról van szó ugyanis, hogy felfedezték a Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygóját, ezzel egyúttal őket illeti majd a névadás joga is.

Kiss Csaba és kutatótársai a Neptunusz pályáján túl elhelyezkedő Kuiper-öv objektumait vizsgálták a Kepler-űrtávcső mérései alapján, és így fedezték fel, hogy a harmadik legnagyobb ismert törpebolygó, az 2007 OR10 meglepően lassan forog tengelye körül.

A kutatók azt gyanították, hogy a jelenség mögött egy eddig ismeretlen kísérőobjektum, vagyis egy hold gravitációs hatása állhat.

Végül a Hubble segített megfejteni a dolgokat, és igazolni az égitestet, így már biztosak lehetnek benne a kutatók, hogy valóban létezik.

Ráadásul nagyon pontos volt a meghatározás, mivel két felvételen is rajta volt, egy év eltéréssel. Így jöttek rá, és sikerült igazolni, hogy a két objektum között egyfajta gravitációs kapcsolat van.

A törpehold körülbelül 240-400 kilométeres átmérőjű, tehát igen nagynak mondható, ugyanakkor a holdaktól elmaradó méretei vannak, ezért is lett végül törpehold.

"Amikor ezek az égitestek évmilliárdokkal ezelőtt kialakultak, az ütközések jóval gyakoribbak lehettek." - állítják.

Sokak szerint ezért ez a felfedezés nagyban hozzátehet a Naprendszer keletkezésének modelljéhez, mely akár a Föld kialakulásának modelljét, és így az emberiség múltját is befolyásolhatja majd a további eredményekkel a jövőben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány magyarsag csillagászat magyarok


Megtekintések száma: 30288

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet