Magyar kutatók jöhetnek rá az örök fiatalság titkára? Áttörés küszöbén vannak!

2023. március 19., vasárnap




Világelsők lehetünk, és a magyarok neve összekapcsolódhat az örök élet megfejtésével is?

Valami olyanra bukkantak magyra tudósok, ami minden eddiginél közelebb vihet minket az örök fiatalság titkának megismeréséhez.

Az orvosi szaklapok már most egy kisebb fajta csodáról, mások áttörésről beszélnek.

Egy biztos: hamarosan újra beírhatják a tudományos történelemkönyvekbe a nevüket hazánk fiai. könnyen lehet ugyanis, hogy nekik lesz köszönhető az, hogy évek, évtizedek múlva mindenki örökké élhet.

vagy legalábbis nagyon hosszú ideig...

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) genetika tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) kutatói gépi tanulásos algoritmus segítségével jellemezték az ember 24 ezer fehérjéjét.

Ennek során meghatározták, hogy ezek milyen szerepet játszanak az öregedés folyamatában.

Rengeteg fehérjéről tudjak ma már, hogy fontos az öregedés szempontjából. 36 fehérje jellemző alapján választották ki azt, hogy ezek közül melyek azok, amik ténylegesen fontosak.

Van sok olyan humán fehérje a listán, amelyekről korábban senki nem tudta, hogy közük lehet az öregedéshez, ezek potenciális új, öregedéssel kapcsolatban álló humán fehérjék – mutatott rá a tanszékvezető.

“Ez az új matematikai elemzés, amely fél év alatt zajlott le, hosszú évek laboratóriumi küszködésétől szabadított meg minket, és segítségével pontosan megjósolható, hogy mely fehérjék szerepét érdemes kísérletesen is ellenőrizni” – mondta Vellai Tibor a Magyar Nemzetnek.

Ez óriási távlatokat nyithat. 

Gondoljunk csak bele: ha sikerül feltérképezni az öregedés minden faktorát a fehérjék szintjén, akkor onnan egyetlen lépés csak az, hogy módosítani is tudjuk a folyamatot.

Vagyis a CRISPR vagy egyén génszerkesztési technológiákkal születéskor, vagy már "menet közben" tudjuk befolyásolni azt, hogy ki mennyire öregedjen.

Ez azt jelenti, hogy talán még a mi életünkben eljöhet az a korszak, amikor az emberek 2-300 évig is élhetnek.

Ebben lehetnek úttörők a magyar kutatóink. 

Bár a lehetőség még nagyon távlatinak tűnhet, egy nagyon fontos első lépést tettek meg elsőként a cél elérésében!

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány örök élet örök fiatalság


Megtekintések száma: 125112





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet