Magyar kutatók találhattak rá a földönkívüliekre egy távoli csillagrendszerben

2023. szeptember 19., kedd
Egy új vizsgálat olyan dolgokat tárt a kutatócsoport elé, ami enyhén szólva is mindenkit meglepett és izgalomba hozott.

Ki ne emlékezne az alig egy év bejelentett, a NASA áltla óriási felfedezésként feltárt Tappist-1 rendszerre?

A TRAPPIST-1 és rendszere 2017 februárja óta tartja lázban a csillagászokat, nem véletlenül. Ekkor jelentették be, hogy a vörös törpe körül hét Föld-szerű exobolygót azonosítottak.

Ez egyúttal azt is jelentette, hogy ezen bolygók nagyon hasonlítanak a Földre, és néhány közülük megfelelő távolságra lehet a Napjától, vagyis a lakható zónán belül helyezkednek el.

Ez egy óriási felfedezés volt, és már akkor minden csillagász és űrkutató azt találgatta, hogy vajon lakható lehet-e ez a néhány bolygó, vagy elképzelhető-e, hogy már most is vannak rajta élőlények, és az élet jelen van-e valamilyen formában.

Amy Barr, a tucsoni Bolygótudományi Intézet szakértője az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának két munkatársával, Kiss L. Lászlóval és Dobos Verával vizsgálta a rendszer objektumait – számol be a Bolygótudományi Intézet oldala.

A csapat az elemzés eredményeit az Astronomy & Astrophysics folyóiratban ismertette, amik igen reményt keltőek voltak.

Úgy tudni, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a Trappist-1 rendszerének csillaga már nagyon öreg és elég halvány. Ezért a közel lévő boylgók sme olyan melegek, sokkal inkább hűvösek. A felszínükön uralkodó hőmérséklet -106 és 127 Celsius fok között mozog.

A TRAPPIST-1 bolygói vízjégből, kőzetekből és vasból épülnek fel. Ebből kiindulva a kutatók becslést adtak arra vonatkozóan, hogy az egyes anyagokból mennyi van jelen az objektumokon, illetve hogy a különböző rétegek mennyire vastagok.

Azt tudni, hogy a Tappist-1 d-n feltételezhetően az információk és a mérési eredmények alapján egy hatalmas óceán lehet jelen.

Ez pedig magával vonhatja azt is, hogy akár oxigéndús légkörrel rendelkezik.

ha így van, akkor pedig szinte 100%-os bizonyosásggal lehet mondani, hogy élet is kialakult rajta, de minimum lakható lenne a számunkra.

A b és c bolygók köpenye részben kőzetolvadékból épül fel, a c felszíne pedig valószínűleg szilárd.

A Trappist-1 rendszer bolygói közül tehát egy nagy valószínűséggel lakható, de egy másik bolygónak is jó esélye megvannak az élethez megfelelő körülmények.

A kutatók szerint ha elrepülnénk a Trappist-1 rendszertbe, akkor nagy valószínűséggel le tudna telepedni a fajunk ezen bolygók valamelyikén a távoli jövőben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás élet más bolygókon


Megtekintések száma: 45919

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet