Magyar tudós fedezte fel az immunrendszer svájci bicskáját: Nobel-díjat kaphat érte!

2019. április 12., péntek




Nobel-díj közelébe kerülhet a szegedi tehetséges fiatal orvos, Manczinger Máté!

Egy fiatal orvos-kutató, Manczinger Máté tisztán bioinformatikai eszközökkel fedezte fel az emberi immunrendszer és a kórokozók sokfélesége közötti alapvető összefüggést

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, Pál Csaba világszínvonalú műhelyében végzett munka eredményei a védőoltások alkalmazásában és az antibiotikumos kezelés megválasztásában is fontosak lehetnek.

A fiatal orvos-kutató elméletének lényege az volt, hogy

ha sok kórokozó van a környezetben, akkor ennek hatására az immunrendszer is sokoldalúbbá válik.

Ezt az állapotot azonban nem érdemes általában fenntartani, valószínűleg azért, mert kevésbé hatékony egy-egy kórokozó ellen, és nagyon költséges a szervezet számára.

Egy hasonlattal élve: a sok kórokozót tartalmazó területeken elengedhetetlen lehet a túléléshez a svájcibicska-szerű sokoldalúság.

Ha elveszünk a dzsungelben, és egyetlen eszközzel kell boldogulnunk, jó, ha az a szerszám kés, villa, olló, csavarhúzó és iránytű is egyben.

De ha nem épp ezer veszély leselkedik ránk, praktikusabb mindig az adott feladatra legalkalmasabb eszközt választanunk, és a maguk szakterületén semmilyen svájci bicska nem vetekedhet a kenyérvágó késsel, a körömollóval vagy a motoros csavarbehajtóval.

A kutató szerint az immunrendszert be lehet kapcsolni, és egy oylan üzemmódba állítani, amivel még nagyobb hatékonysággal lehet leküzdeni a jövőben a betegségeket.

Ha képesek lennének ezt a "kapcsolót" az immunrendszeren felkapcsolhatóvá tenni, vagy egy olyan irányba vinni a kutatásokat, amik kihoznák ezt az immunrendszerből, akkor az sokak szerint akár Nobel-díj esélyes teljesítmény is lehet.

Jó úton vannak, ugyanis a kutatók munkájuk során a molekulák olyan tulajdonságait vizsgálták, amelyek megmagyarázhatják azok összefüggéseit különböző betegségekkel, valamint hatással lehetnek az egyes variánsok földrajzi elterjedésére.

Ez lehet a kulcs, ám még hosszú és rögös kutatás várhat rájuk, mire komolyabb eredményeket is fel tudnak mutatni.

Mi azért drukkolunk nekik, és bízunk benne, hogy egy magyar kutatás hozhatja el a betegségek nélküli világot!

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód


Megtekintések száma: 52018





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet