Magyar tudósok fejthetik meg a Földi evolúció egyik legnagyobb titkát!

2018. augusztus 6., hétfő




Feltárul az emberiség és a világunk sötét múltja?

Az emberi múlt a szemünk előtt fog feltárulni, méghozzá a tudomány segítségével, magyra tudósok által? Könnyen lehet, hogy hazai szakemberek járhatnak a végére minden titok legnagyobbikára.

Az evolúciót egy olyan nagyszabású projekt keretében vizsgálják, mely minden eddiginél átfogóbb lesz.

A kutatás során megkaphatjuk a Földön végbement evolúció mikéntjére a választ, és arra is, hogyan zajlott maga a folyamat.

Szöllősi Gergely János és kutatótársai DNS-szekvenciák alapján nyertek bepillantást az evolúció távoli múltjába...

Bár tudjuk, hogy az élet megközelítőleg 3 milliárd éve alakult ki a Földön, 500 millió évnél régebbi fosszília csak kevés maradt fenn.

Az utóbbi évtizedekben a genetika fejlődése új módszert adott a tudósoknak a távoli múlt vizsgálatához. A gének elemzése napjainkban az élőlények evolúciós történetének megértésében is segíthet. A technika különösen akkor hatékony, ha sok élőlény DNS-ét tanulmányozzák egyszerre.

Szöllősi Gergely János, az MTA-ELTE Lendület Evolúciós Genomika Kutatócsoport vezetője és kutatótársai most megjelent publikációjukban egy teljesen új genetikai módszert mutatnak be – számol be az MTA oldala. A technika segítségével fosszíliák nélkül is lehet kalibrálni.

Szőllősiék ötlete egy egészen egyszerű felismerés: ha egy élőlény egy DNS-szakaszt vett át egy másiktól, akkor egészen biztos, hogy egy időben éltek.

A kutatók 40 cianobaktérium-, 60 archaea- és 60 gombafaj teljes genomjában található sok tízezer gén szekvenciája alapján több ezer horizontális géntranszfer-eseményt rekonstruálták.

A hibák kiszűrésére saját eljárást dolgoztak ki. A csapat végül egy olyan fajképződési sorrendet határozott meg, amely legnagyobb számú géntranszferrel összeegyeztethető.

A szakértők azt is kimutatták, hogy eljárásuk eredményei összhangban vannak az eddig ismert genetikai régészeti módszerekkel.

Az új technikával azonban az evolúció távolabbi múltja is elemezhető.

Ez pedig olyan messzire viheti a tudományt a Föld és az élet múltjának, eredetének megismerésében, mint eddig még soha...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély érdekes hihetetlen rejtélyek érdekesség magyarország történelem


Megtekintések száma: 31894





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet