Magyar Világsiker régészeti projekt: mi magyarok ismét maradandót tettünk!

2018. január 18., csütörtök
OSZD MEG másokkal is. AZ MTA is beszámolt róla!

A neolitikum eseményeivel kapcsolatban olyan világsikerű régészeti projektben vettek részt a magyarok, amire büszkék lehetünk.

Ez a projekt nem más, mint a nemrég az M6-os autópálya építésénél megtalált, majd feltárt újkőkori település, és az ezzel kapcsolatos tudományos régészeti feltárás és kutatás.

Az MTA BTK Régészeti Intézet tudományos tanácsadója, a British Academy tagja a napokban vehette át Kínában azt a szakmai elismerést, amely a világ tíz legjobb régészeti projektje közé sorolta az alsónyékit.

Sanghajban kétévente rendezik meg a Shanghai Archaeology Forumot, amelyen a Field Discovery kategóriában a világ legjobb tíz régészeti projektje közé választották

A feltárási munkák közben derült ki, hogy egyetlen nagy lelőhelyről van szó, ugyanis kezdetben több ponton párhuzamosan találtak újkőkori régészeti leleteket.

A feltárásokat még 2006-ban kezdték és 2009-ben fejezték be, de a tudományos nem terepre szoruló kutatások azóta is folynak.

Az anyagok és az egész leletegyüttes feldolgozása kiemelkedő fontosságú forrásanyagként szolgál Kelet-Közép-Európa és Délkelet-Európa csatlakozó területeinek újkőkori kutatásához is.

Nem véletlen, hogy óriási világsikert aratott a magyarok munkája a tudományos világban. Rengeteg mindent megtudtak Alsónyék lakóiról. Többek között azt, hogy a Balkánról érkeztek, és eredetileg földművelők voltak.

Jól értettek a leletek alapján a házépítéshez vagy a földműveléshez, állattenyésztéshez is.

Az 1300 évig folyamatosan lakott település mérete az újabb balkáni bevándorlók beköltözéssel egyre csak nőtt. Egy jelentős kereskedelmi központ lehetett a maga idejében.

Rendkívül leletgazdag volt a helyszín, ugyanis a szakemberek több mint 120 gerendaszerkezetű, robosztus házat és 2300 sírt tártak fel.

A szakemberek évre pontosan meg tudták állapítani ennek a beköltözési hullámnak az idejét. Volt olyan időszak, amikor a település lakossága ÖTVENSZER annyi lett hirtelen. 

Ennek oka valószínűleg valamilyen járvány lehetett, az egyik maradványban ugyanis tuberkulózis jelei voltak kimutathatók.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány magyarország magyarsag történelem magyar


Megtekintések száma: 72482

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet