Magyarok segíthetnek megfejteni a szivar alakú objektum rejtélyét?

2017. december 19., kedd




Lehet, hogy kiderülhet, miért ilyen különleges a Naprendszerünkbe belépő anomália!

Úgy tűnik, ismét magyarok adhatnak választ egy nagyon fontos kérdésre, ami alapjaiban véve foglalkoztat most minden tudóst.

Arról van szó, hogy nemrégiben egy szokatlan, szivar alakú objektum lépett be a Naprendszerünkbe. Erről az objektumról felröppentek olyan hírek is, miszerint földönkívüli szerkezet, ugyanis soha nem figyeltek meg ilyen alakú természetes égitestet.

A dolog olyan komolyan volt véve, hogy az orosz milliárdos, Jurij Millner és Stephen Hawking is elkezdte vizsgálni, hogy bocsát-e ki az objektum rádiójeleket, vagy sem.

Most pedig a magyarok eredetnek a rejtély nyomába, és egy magyar találmány, a Gömböc adhat magyarázatot a dologra.

A tudósok egy több százmillió éves kopási folyamatot tartanak a legészszerűbb magyarázatnak.

A fotometriai mérések tanúsága szerint a mintegy négyszáz méter hosszúságú test másik két átmérője nem lehet több negyven méternél.

Mivel eddig sem a csillagközi térből érkező, sem pedig az ’Oumuamuát akár megközelítő elnyúltságú égi objektum vizsgálatára nem volt lehetőség, felmerült a gyanú, hogy esetleg csillagközi űrhajóval állunk szemben.

Erre a hipotézisre Avi Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének vezető professzora hívta fel a figyelmet.

A Vlagyimir Igorevics Arnold ötlete alapján megvalósított, egyetlen stabil és egyetlen instabil egyensúlyi helyzettel rendelkező Gömböc segített megtalálni azokat a matematikai modelleket, amelyek értelmében a kopás során minden test a Gömböc felé törekszik, ekkor ugyanis csökken az egyensúlyi helyzetek száma.

A kavicsok a kopásuk során magukhoz hasonló méretű testekkel ütköznek, azonban merőben más a helyzet az aszteroidák esetében, amelyek kopását a maguknál nagyságrendekkel kisebb meteoritokkal történő ütközések határozzák meg.

Jelenleg még nem tudják pontosan megválaszolni a csillagászok, hogy az égitest miből van, honnan származik, és azt sem tudják, merre járhatott a kozmoszban.

A Gömböc segítségével felállított matematikai modellek már korábban is választ adtak kozmikus kérdésekre.

Ezek a számítások segítettek abban, hogy a Curiosity marsjáró felvételein látható kövekből a kutatók a NASA-val közösen bizonyítsák, hogy a Marsot valaha jelentős méretű folyók szelték át.

OSZD MEG, ha ez szerinted is felháborító!

tudomány rejtély rejtélyek nasa


Megtekintések száma: 132767





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet