Magyarok tudósok találmánya mentheti meg az egész bolygót

2021. július 25., vasárnap
Óriási sikere van a koncepciónak, és megoldást jelenthet a klímaváltozás legnagyobb veszélyére.

A különös élő gátrendszer óriási sikert aratott! Megoldást jelenthet a világméretű természeti katasztrófa megakadályozására.

A projekt egy könnyen telepíthető modulrendszert takar, amely organikus, természetközpontú módon válaszol a vízszintemelkedéssel járó területvesztés okozta kihívásra.

A részben betonból, részben helyi anyagokból álló, csipkeszerű gátszerkezetet a legveszélyeztetettebb folyótorkolatokban építenék ki. A betonelemekbe mangrove facsemetéket ültetnek, amelyek a növekedésükkel egy időben hatékony védelmi vonalat alkotnak, és fokozatosan beépülnek a környezetbe.

A részben mesterséges, részben élő növényekből álló gátrendszer tehát alkalmazkodik a természetben zajló változásokhoz, és segíti a védett területek hordalékkal való feltöltését.

Hogy a világ 76 országból érkezett 529 pályamű közül épp az övék nyerhette el a 10000 eurós pénzjutalmat, alighanem hozzájárult a remek illusztrálás: a fenti videó önmagában is nagyon profin kivitelezett.

Érdemes megemlékezni a csapat tagjairól, már csak azért is, mert látszik mennyire komplex tudás áll a pályamű mögött. Ritka az az építészeti projekt, amelynek megalkotásában búvár, festő, animációs tervező és biológus is részt vesz.

A CALTROPe koncepciójáért Baróthy Anna, a Szövetség’39 tervezője és projektvezetője mellett Balázs Gergő biológus, búvár, Csernák Janka tervező, Dr. Grónás Viktor, a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa, búvár, Kovacsics Péter grafikus-animációtervező, Pucsek Viktor és Vető Péter ipari formatervező-3D tervező felel.

A projekt munkatársa volt Bozsó Melinda, a Szövetség’39 tervezője, Csomor Dániel építész, Kerekes Kata grafikus, Krauth Vera építészhallgató, Kurta Ábel és Szabó Veronika terméktervező hallgatók, valamint Lajkó Nóra festőművész hallgató.

Forrás: egyazegyben.com

tudomány technológia technika érdekes érdekesség magyarok magyar


Megtekintések száma: 273134

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet